LLIBRES:

Els llibres suggerits en aquesta pàgina els podeu trobar a la [/ca/detalls/Article/Biblioteca-de-Territori-i-Sostenibilitat Biblioteca de Territori i Sostenibilitat][/ca/detalls/Article/Biblioteca-de-Territori-i-Sostenibilitat .] El servei de préstec personal només està disponible per al personal del Departament, tot i que les persones usuàries externes poden demanar un préstec interbibliotecari.


Global Cat: conclusions i ponències del cicle de jornades de treball i reflexió. Condicions territorials per a la internacionalització de Catalunya. Barcelona: Departament de Territori i Sostenibilitat, 2014. 354 p. 338(467.1)(063) GLO

Va ser al llarg de 2012 que el Departament va organitzar aquestes jornades. El 26 de gener en va tenir lloc la primera, amb ponents tan coneguts del gran públic com Germà Bel i Ramon Tremosa.

Cap a la meitat de l’any, se’n van organitzar dues en què, enmig dels temes més propis del Departament i de directrius de l’Administració, es van presentar experiències d’empreses d’èxit com Esteve o Fluidra.

Podem dir que l’interès, la crítica i la varietat faciliten la lectura de bastants de les intervencions d’aquest cicle, qualitats que semblen accentuades en la jornada de cloenda del 4 d’octubre.


Llibre de Global Cat


PIKETTY, Thomas: El capital al segle XXI. Barcelona: RBA, 2014. 777 p. 330.34 PIK

Pocs comentaris es poden afegir als que ha suscitat aquesta obra arreu, per no parlar de les discussions que ha provocat entre els fòrums de pensament econòmic.

En tot cas, ha causat un fort impacte que un economista, format en les escoles més selectes del món, hagi documentat el que percebem la gent corrent amb malestar: la desigualtat creixent que ha provocat el capitalisme en els últims temps.

I ho ha fet amb el suport d’un equip molt ben preparat, en una recerca a prova d’objeccions escolàstiques, que fa de fonament a la fluïdesa i l’esperit universal que informen i arrodoneixen l’obra.


El capital al segle XXI


RIFKIN, Jeremy: La sociedad de coste marginal cero. Barcelona: Paidós, 2014. 461 p. 330.342.14 RIF

El cost marginal zero, a més de referir-se a la supressió d’intermediaris, significa, a la llarga, cost laboral cero (incloent el treball intel·lectual), un fenomen que es pot observar a les societats avançades arran de l’automatització industrial, l’explotació de les TIC i l’ús generalitzat d’Internet.

Rifkin aborda aquest fenomen seguint el pensament de Keynes, en el sentit que, en el futur,la Humanitats’alliberaria del deure de treballar per sobreviure, i que ja a final dels 60 va fer que molts pensadors socials parlessin de la civilització de l’oci.

Ell va més enllà i proposa una societat horitzontal, en què la majoria es dedicaria al treball col·laboratiu i prevaldria accedir a un bé en comptes de tenir-lo en propietat. Si cal, la generalització d’eines com les impressores 3D en facilitaria la producció individual o cooperativa, de manera que la finiquitada societat de consum passaria a ser una comunitat de “prosumidors”.

Com que ara no abunda, molts lectors agrairan aquest optimisme, que no és gratuït sinó que es fonamenta en les últimes tendències socials, tècniques i científiques, exposades amb convenciment i amenitat.


La sociedad de coste marginal cero


Guía de soluciones para obras de estabilización de suelos, ejecución de suelocemento in situ y reciclado de firmes. Madrid: Asociación Nacional Técnica de Estabilizado de Suelos y Reciclado de Firmes, 2010. 136 p. 625.76 GUI

Es tracta d’un conjunt de més de cent fitxes il·lustrades de diversos problemes que es poden presentar en les obres de carreteres, acompanyats de les solucions corresponents. Per això, creiem que pot ser útil per al personal tècnic que supervisa o controla aquestes obres.

Un caràcter diferent, per tal com es tracta d’un assaig d’investigació, té la publicació Comportamiento de un material granular no tratado en ensayos triaxiales cíclicos con presión de confinamiento constante (PCC) y variable'''''(PCV), corresponent a la tesi de doctorat d’enginyeria perla Universidad de Bogotá, presentada per Hugo Alexander Rondón Quintana.

Aquest treball va ser premiat, l’any 2009, amb motiu de la III edició del Premio Internacional a la Innovación en Carreteras. També n’apareixen ressenyes i resums a Internet, però no hi ha cap universitat catalana que el tingui, de manera que val la pena incorporar-lo al nostre catàleg.


Guía de soluciones para obras de estabilización de suelos, ejecución de suelocemento in situ y reciclado de firmes


COVEY, Stephen R. Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva: la revolución ética en la vida cotidiana y en la empresa. Barcelona: Paidós, 2014. 426 p. 658.013 COV

Llibre publicat inicialment a l’any 1989 del qual se n’han venut més de 15 milions de còpies en 30 idiomes.

Es tracta d’un llibre d’autoajuda que ha esdevingut un clàssic del management, reconegut en la 6a. posició a la llista dels 23 llibres més influents segons les revistes Forbes i The Time.

En essència, el llibre fa una llista de trenta dos principis d’acció, que, un cop establerts com a hàbits, ajudaran al lector a assolir un alt nivell d’efectivitat en els aspectes rellevants de la seva vida. Covey argumenta que aquests hàbits estan basats en principis de caràcter ètic, que —a diferència dels valors—, son atemporals i universals.


Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva: la revolución ética en la vida cotidiana y en la empresa


COVEY, Stephen R. El 8 hábito: de la efectividad a la grandeza. Barcelona: Paidós, 2013. 470 p. 658.013 COV

Amb el subtítol : “De la efectividad a la grandeza” ja ens indica per on van els trets.

Amb posterioritat, l’autor va elaborar aquest altre llibre que també incloem ja que ambdós són esmentats en els documents (PI2) Pla d’innovació interna de l’apartat de Recerca i Innovació del Departament publicats recentment a la intranet.

No tracta d’afegir un nou hàbit, sinó de trobar la veu pròpia o rellevància personal única que es desenvolupa per fer front als    grans desafiaments i poder estar a l’altura de la situació.


El 8 hábito: de la efectividad a la grandeza


Discursos emergents per a un nou urbanisme. Barcelona: Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans 2014. 141 p. 711.4(467.1) DIS

Els diferents articles d’aquest número 57 de Papers tracten d’identificar críticament les tendències que emergeixen en el si de la societat actual, per tal d’aplicar-les al desenvolupament territorial i socioeconòmic.

L’“smart city” o ciutat intel·ligent, resultat de la interacció de les noves tecnologies amb la governança de la ciutat, és el terme més de moda, però no per això és objecte d’acceptació incondicional. De fet, hi ha una reivindicació de la imprevisibilitat de l’acció ciutadana.

Altres temes actuals com la (in)sostenibilitat del sistema de vida actual, la oposició –o síntesi- global/local, o les dilatades conseqüències de la bombolla immobiliària es compaginen amb els que són una constant en el quefer urbanístic com ara l’acció de l’Administració, la participació ciutadana, la mobilitat... Amb poques pàgines dóna una idea de tot.


Discursos emergents per a un nou urbanisme
Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Lectures recomanades, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 52
Recomanacions 0