#M2018
Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (ST Barcelona)
Període: gener a desembre de 2018
Descripció
Per gestionar la incertesa i integrar el canvi, a la conservació integral de vies d’alta capacitat de Barcelona s’han implantat metodologies innovadores àgils, adaptables i incrementals (Agile) dins d’un entorn -Lean Project Management-.
Aquest nou sistema de treball s’organitza a través de programes de projectes, i es basa en les persones (equips de treball multidisciplinars, col·laboratius i amb molta autonomia), en cicles amb iteracions de millora contínua i en la gestió de la informació (clara, transparent, compartida, prioritzada i amb ús cada vegada més present de les TIC).
Finalitat
La conservació de carreteres es gestionava de manera tradicional com un projecte en cascada, amb plans de manteniment rígids, molt jerarquitzats, i estructurats en actuacions per campanyes i en operacions preventives i correctives que incloïen l’atenció d’incidències i l’actuació d’equips en la mitigació de temporals, principalment de fred i neu (vialitat hivernal).
Degut a la incertesa i gran variabilitat intrínseca, es generaven alts desviaments en les planificacions anuals i mensuals que dificultaven la planificació, l’execució i el seguiment del conjunt dels contractes de conservació.
D’altra banda, ens trobem en una situació de canvi, en la qual en els darrers anys han anat en augment les exigències a la conservació de les infraestructures de les quals cal destacar, la flexibilitat, l’agilitat, la sostenibilitat i l’eficiència, amb la mínima afectació tant per a les persones usuàries de la via com per al seu entorn.
Gestionar el canvi i la incertesa dins dels contractes de conservació integral de vies d’alta capacitat de Barcelona, reduint els desviaments en les planificacions, facilitant l’execució i seguiment de projectes subjectes a canvis (complexos, caòtics o de baixa definició), millorant l’atenció a incidències i temporals de fred i neu (vialitat hivernal), i amb reducció d’incidències.
Un sistema amb la implantació de metodologies i eines adaptatives i àgils, pròpies de la direcció de projectes de programari de contractes de serveis de conservació de carreteres. Aquest sistema integra el canvi i la incertesa i dona gran importància a les dades i la gestió de la informació, enfocat a resultats i introduint objectius d’eficiència i optimització de recursos a través d’iteracions de millora continua.
El sistema Agile se centra en el client i s’ha aplicat a projectes de naturalesa complexa, caòtica o de baixa definició, amb resultats d’optimització de recursos i millora de les planificacions, la qual cosa ha permès executar petits projectes de millora d’alt valor afegit i reduir incidències.
Pel que fa a tot un contracte, s’aplica a totes les fases: inici, planificació, execució, i seguiment i control. En projectes grans cada fase del cicle es gestiona a través de grups de processos. Els projectes impulsats per canvis poden dividir-se en fases, i desprès en llançaments i iteracions més petites dins de cada fase.
Quant als projectes impulsats per canvis o de difícil planificació, s’estableix en el seu cicle de vida per ser iteratius, incrementals o adaptables.
I per tipologia, s’aplica a:
Projectes complexos:
Caòtics:
De baixa definició:
Tot i això, en ser un metodologia, també té inconvenients que cal tenir en compte a l’hora d’adoptar-la.
En el cas de la conservació no hi ha un “client” clar. En principi la millora o el manteniment té com a clients la infraestructura, la persona usuària i l’organització. Així mateix, la conservació de carreteres és un servei, no un producte o obra; per tant, cal establir indicadors de servei. A més, l’àmbit de l’Administració no facilita la plasticitat d’equips i, en conseqüència, aplicar AGILE implica molta implicació de l’equip de treball, la qual cosa s’afegeix a l’elevada càrrega de treball dels equips.
Pel que fa a la documentació associada als projectes, els plecs de contractacions no estan adaptats, encara, per ser analitzats de la manera que Agile proposa.
Per saber-ne més
Responsable: Jesús Uclés Rodrigo