Introducció

L'equip de Josep Peñuelas, investigador del CREAF i professor del Consell Superior d'investigació Nacional (CSIC), va ser seleccionat per a una subvenció Synergy-Grant de l’European Research Council a projectes de grups de recerca d'excel·lència reconeguda amb interès en resoldre conjuntament problemes de recerca d'avantguarda en el camp de la ciència. El projecte seleccionat s'anomena IMBALANCE-P i té com a objectiu quantificar i entendre com la vida, la societat i la Terra respondran a l'escassetat de fòsfor en el futur, així com pel que fa a la desproporció entre les proporcions de nitrogen, fòsfor i carboni a la Terra.

El fòsfor és un recurs imprescindible però escàs del nostre planeta, està present a l’estructura de l'ADN, les membranes cel·lulars i ossos. Agrícolament, també és essencial com a adob i, per tant, considerat com a nutrient bàsic en el compliment de les exigències dels aliments en un món amb una població creixent.

L’equip durà experiments en biomassa i en cultius arreu del món i, en particular, en un gran experiment a la Guaiana francesa, on els investigadors analitzaran els efectes dels desequilibris entre el nitrogen i el fòsfor a diverses biologies, climes i agricultures; així com els efectes de la reducció de fòsfor en la seguretat alimentària i en ajudar en el disseny d’escenaris de futur en què els aliments s’hauran de produir amb una quantitat limitada de fòsfor, així com ajudar a prendre decisions de governança per garantir la correcta gestió del cicle de vida del fòsfor.

És la primera vegada que s’analitza aquest tema amb un abast tant global, on hi participaran experts en energia molecular, metabòlica, ecofisiologia, diversitat, biogeoquímica, física i química de l’atmosfera, teledetecció, agricultura i economia. La col·laboració és amb UA-Bèlgica, IIASA -Austria i UVSQ –França, i la dotació econòmica és de 13,6 milions d’euros.


Autors

Redactat per: Marga Torre i Anna Ramon

Per saber-ne més: Anna Ramon


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Localització

Puntuació document

0

Visites 15
Recomanacions 0

Compartiu aquest document