Desmuntatge de dues sitges per al ciment instal·lades al Port de Vallcarca i transport alternatiu entre ports.

Aquestes sitges servien per emmagatzemar ciment abans de carregar-lo en vaixells al port industrial de Vallcarca (Garraf). Un cop desballestades es van portar a un gestor autoritzat. Aquestes sitges estaven vinculades a la concessió administrativa que tenia l’empresa Cementos Portland Valderrivas (abans Uniland) del port de Vallcarca  per a l’explotació de les instal·lacions portuàries amb l’objectiu d’operar i transportar els productes derivats de la cimentera. La concessió administrativa per a l’explotació del port es va extingir el juliol de 2018, i en el 2019, un cop tramitat el projecte i els permisos, es va procedir al desmuntatge de les dues estructures metàl·liques. Les dues sitges tenien un fort impacte visual i amb el seu desmuntatge s'ha donat un valor afegit al port de Vallcarca.

D’altra banda, abans que finalitzés la concessió administrativa del port, el  concessionari va demanar a Ports de la Generalitat una autorització administrativa temporal per a quinze mesos, per transportar pedra per via  marítima al port de Barcelona, per construir la tercera fase de l’ampliació del moll adossat.

Aquest transport de la pedra des del port de Vallcarca es va iniciar el novembre  de 2018. Aquest transport via marítima es fa com a alternativa al transport  d’unes 700.000 tones de material per carretera. Una operativa que suposaria el  pas de 28.000 camions per una xarxa de carretera que ja suporta molt trànsit de vehicles. Ara, el transport es fa en vaixells que porten de 800 a 900 tones de  pedra, amb un estalvi important d’emissions de CO2 i una aposta per la  mobilitat sostenible a la zona del Garraf.


Sitges al port de Vallcarca

Sitges al port de Vallcarca


Port de Vallcarca sense sitges

Port de Vallcarca sense sitges


Projecte Porta’m per reduir l’ús de les ampolles de plàstic entre els navegants

Ports de la Generalitat i la Federació Catalana de Vela van presentar aquest projecte. La campanya vol reduir els plàstics amb l’ús de les ampolles reutilitzables entre els navegants per conscienciar els usuaris i vetllar  pel medi ambient i pel medi marí

Porta’m. Per un mar sense plàstics es va presentar al Saló Nàutic i s’emmarca dins del Manual de bones pràctiques del navegant,  presentat l’any 2018 per les dues entitats . Aquest Manual té com a objectius fomentar la vela i contribuir a la conscienciació dels navegants perquè apliquin les bones pràctiques en el desenvolupament de la seva activitat.

El lema de la campanya Porta’m és:

“Hidratem consciències, reduïm residus” i “Per un mar sense plàstics”

Aquesta campanya s’instaura als clubs nàutics i a les escoles de vela de la Federació amb seu als ports gestionats per Ports de la Generalitat. Es col·loquen uns expositors anomenats “Punts Porta’m” on, mitjançant un codi QR, els usuaris  poden aconseguir una ampolla reutilitzable, de baix impacte mediambiental, després d'omplir un formulari amb un seguit de qüestions relacionades amb la  sostenibilitat.


Logo Porta'm

Logo Porta'm


La Generalitat aposta per la mobilitat sostenible i incorpora vehicles elèctrics als ports

El port de Vilanova i la Geltrú (Garraf) disposa d’una nova escombradora elèctrica dins del seu parc mòbil, per netejar la superfície del terra a tot el recinte portuari.  La nova escombradora elèctrica del port de Vilanova és més ecològica, eficient i no genera emissions ni contaminació acústica.

L’escombradora elèctrica substitueix la màquina de neteja anterior que funcionava  amb un motor dièsel que consumia 280 litres de gasoil per any. La nova  escombradora  té un motor elèctric que consumeix 5,95 KW per hora. Disposa de filtres per captar i recollir la pols en sec i evitar l’emissió de pols a l’aire. Genera menys contaminació acústica. La màquina és més eficient perquè  té capacitat per recollir el doble de brossa. De moment, la càrrega elèctrica es fa en un magatzem del port. A mitjà termini, l’Administració portuària té previst instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a tots els ports que gestiona.

El nou vehicle s’incorpora al parc mòbil sostenible de la Zona Portuària Centre que ja disposa d’una escombradora elèctrica a Arenys de Mar, així com de dos ciclomotors elèctrics a Vilanova i Arenys.


L'escombradora elèctrica


Autores

Redactat de la noticia: Marga Torre

Per saber-ne més: Montserrat Ferré

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/03/20
Acceptat a 15/03/20
Presentat el 15/03/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Gestió ambiental de zones portuàries

Adaptació dels ports al canvi climàtic

Impacte dels ports al litoral

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0