Com ens mourem?

Sota el lema “Com ens mourem?”, el passat 30 d’octubre va tenir lloc la primera jornada oberta al conjunt de la ciutadania sobre el nou Pla director de mobilitat (pdM) 2020-2025. Aquest esdeveniment va tenir lloc a la sala d’actes del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) on van assistir 125 persones interessades en conèixer el pdM i en participar activament en les diferents ponències que es van oferir en aquest esdeveniment.

El pdM és una eina per planificar la mobilitat del SIMMB (sistema integrat de mobilitat metropolitana de Barcelona), tenint en compte tots els mitjans de transport i els desplaçaments dels passatgers i les mercaderies, i que desenvolupa al territori les Directrius nacionals de mobilitat la qual cosa requereix una tramitació específica i una aprovació formal.

Pel que fa a l’àmbit, s’amplia a tot el SIMMB (5 noves comarques) on hi viu el 74% de la població de Catalunya.

El punt de partida és el pdM 2013-2018 que consta de 75 mesures previstes, totes iniciades, amb el balanç d’execució que es mostra en el gràfic següent, que representa els nou eixos d’actuacions.

 

PdM_imatge_2


Àmbit


Motivacions pel nou pdM

A banda de resoldre algunes mancances detectades en l’execució del vigent pdM, hi ha altres motivacions determinades per un nou escenari que condicionen la mobilitat en aquest àmbit:

  • Necessitat d’establir una coordinació amb la resta d’elements de planificació de mobilitat i ambientals,
  • Més consciència envers els problemes de salut pública vinculats a la contaminació en relació amb la mobilitat i aparició de polítiques municipals més restrictives (per exemple les ZUAP).
  • Nou marc de mobilitat, vinculat a la implantació de la T-Mobilitat i al canvi del sistema tarifari.
  • Canvis previstos en els hàbits de desplaçaments i l’aparició de nous mitjans de transport i el Big Data. Com, per exemple, els nous ginys de mobilitat personal amb els que hi ha la necessitat d’una regulació en l’àmbit urbà i interurbà.
  • Augment del comerç electrònic.
  • Nova era en la gestió de la mobilitat amb l’aparició de la Mobility as a Service (MaaS) i l’electricficació i automització dels mitjans de transport.
  • Paper social del transport públic com element que ha de garantir la mobilitat per a tothom.
  • Transport a la demanda, per donar àmplia cobertura i garantir l’accessibilitat.
  • Digitalització en el transport públic que ha de permetre millorar els seus serveis de manteniment.
  • Nou escenari de peatges.
  • Increment del paper logístic de l’RMB.


Reptes del nou pdM

El nou pdM es planteja un seguit de reptes:

  • Planificar la mobilitat del territori de les Comarques Centrals, territori divers i específic.
  • Donar més rellevància al vianant en relació amb l’anterior pdM. (A l’àmbit del SIMMB en un dia feiner es fan un total de 5,8 milions de desplaçaments caminant.)
  • Donar resposta a les necessitats de nous mitjans de transport, com per exemple, la bicicleta elèctrica.
  • Millores en el càlcul de l’accessibilitat en transport públic. Un 80,6% dels polígons de l’RMB gaudeixen d’una accessibilitat en transport públic bona, mentre que en un 12,5% és deficient.
  • Necessitat d’equilibrar el territori, especialment als polígons d’activitat econòmica, ja que la mobilitat no ha de ser un problema en l’accés al lloc de treball.

  Des del punt de vista del procés participatiu s’intenta arribar a la població que integra l’àmbit, amb un ampli calendari per fer aportacions, així com diferents vies per fer-ho (creació del web pdM http://pdmobilitat.cat, on s’incorpora un espai web del pdM amb enquestes de participació i un mapa participatiu).


Autor

Redactat per: Xavier Sanyer

Per saber-ne més: Xavier Sanyer


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/19
Acceptat a 01/03/19
Presentat el 01/03/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 72
Recomanacions 0