En el marc del projecte europeu PirosLife, el Departament de Territori i Sostenibilitat va organitzar dues trobades al voltant dels grans carnívors en alta muntanya.

 

PirosLife_grup2

  Les trobades van aglutinar administracions, universitats, centres de recerca, entitats i particulars  de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantabria, Astúries, Galícia i Castella i Lleó, en un esdeveniment de tres dies a Món Natura Pirineus (les Planes de Son) que va sumar més de 200 inscrits.

Tots els materials relacionats estan penjats en aquest enllaç dins de la pàgina web del projecte PirosLife.

Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors

El dijous 19 de setembre es va celebrar el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, centrat en el conflicte entre el sector primari i els grans carnívors, en especial l’os bru.

 

Piroslife_triptic

  Després d’una conferència inaugural que va donar una visió antropològica d’aquest, en què es preguntava si eren els danys el principal problema, es va donar pas als cinc blocs que conformaven el programa:

 

  • Experiències i vivències de ramaders en zona d’os, on diferents ramaders van poder explicar la seves vivències, inquietuds, així com mesures de protecció que adopten per als seus ramats.

 

  • Sistemes de suport a la prevenció de danys realitzats per diferents administracions (Trentino, Pirineu francès, Castella i Lleó i Catalunya), en funció de les característiques econòmiques de cada territori i del tipus de depredadors presents a cada àrea.

 

  • Tipus i característiques dels danys i els seus costos econòmics a les àrees esmentades (Trentino, Pirineu francès, Castella i Lleó i Catalunya).

 

  • Càpsules amb elements innovadors en matèria de prevenció de danys a la ramaderia.

 

  • Experiències en gossos de protecció de ramats en diferents zones d’Europa (Alps marítims italians, Pirineu francès i Pirineu català).

 

Piroslife_foto_congres

  En el simposi, la Generalitat ha  exposat les estratègies  de prevenció desenvolupades en el marc del projecte PirosLife i n’ha comparat els resultats amb experiències d’altres indrets i països, amb l’objectiu de millorar les metodologies per reduir  els danys i garantir la coexistència entre ramaderia extensiva i apicultura amb els grans carnívors. En aquest sentit, el projecte PirosLife ha permès mostrar que, quan s’apliquen conjuntament i de forma correcta totes les mesures preventives previstes, els danys provocats pels ossos descendeixen significativament. Per tant, la conclusió principal és que la coexistència entre l’os bru i la ramaderia extensiva i l’apicultura de muntanya passa per implementar, millorar i augmentar les mesures efectives de prevenció contra els atacs d’os.

 

Jornades internacionals El retorn dels grans carnívors en zones de muntanya

El divendres 20 de setembre i dissabte 21 de setembre es van celebrar les Jornades internacionals El retorn dels grans carnívors en zones de muntanya, on es va debatre sobre la recuperació dels grans carnívors a Europa i sobre la seva coexistència amb la població local i les activitats tradicionals de muntanya, com són la ramaderia i l’apicultura.

 

Piroslife_jornades

  Després d’una conferència inaugural centrada en el cas dels Pirineus com a exemple de la situació que es viu a Europa en relació amb el retorn dels grans carnívors, es van desplegar els tres blocs temàtics següents:

 

  • L’os bru als Pirineus, en què es va exposar amb detall el resultat de les diferents accions del projecte PirosLife.

 

  • Les experiències europees en l’os bru, en què es van exposar exemples de gestió de les poblacions d’aquesta espècie a Eslovènia, Polònia i Itàlia.

 

  • Les experiències europees en llop i linx, en què es van presentar reflexions entorn del conflicte i els beneficis associats per part d’organitzacions espanyoles, franceses, catalanes, americanes i andines.

 

PirosLife_os2

  A més, dues taules rodones, sobre “La gestió del conflicte i la mediació social” i sobre “Els grans depredadors, un valor pel territori”, van complementar les ponències temàtiques amb la participació dels diferents experts.

  Les Jornades van servir per conèixer de primera mà les experiències, els conflictes, les dificultats, les oportunitats i les solucions viscudes en altres regions i països europeus per aconseguir compatibilitzar els interessos econòmics i socials del territori amb el retorn dels grans carnívors, com l’os, el llop i el linx.


El programa PirosLife

El projecte PirosLife es posa en marxa l’any 2014 per consolidar el futur de l’ós bru als Pirineus.

  Les accions previstes en el projecte pretenen millorar l’estat de conservació d’aquesta espècie emblemàtica, generant alhora un clima de coneixement, participació i coexistència. Els grans blocs d’accions inclouen la coexistència de l’os amb la ramaderia i l’apicultura, el coneixement i millora de la població ursina, la millora dels hàbitats i la connectivitat, la monitorització de l’impacte social i econòmic dels ossos, accions de prevenció de danys i la formació tècnica i sensibilització ciutadana, entre d’altres.

 

PirosLife_os1.2

 

Logo de piroslife


Autors

  Redactat per: Júlia Rubert i Tayà i Santi Palazón

Per saber-ne més: Santi Palazón


Eixos del Departament

Tendències de la biodiversitat a CatalunyaNous actors de conservacióNous objectes de conservacióDimensió social de la sostenibilitatMedi ambienti i sostenibilitat

Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/10/19
Acceptat a 04/10/19
Presentat el 04/10/19

Volum Notícies, 2019
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0