Carboni zero, energia zero, aigua zero

A Albany es construeix el que segons els seus autors és el primer complex residencial de categoria triple zero dels Estats Units: zero emissions carbòniques, zero energia neta i cicle de l'aigua tancat. És una actuació duta a terme per l'estudi Garrison Architects.

The Seventy-Six de Garrison Architects

The Seventy-Six és un desenvolupament residencial que s'està construint a Albany (capital de l'estat de Nova York). Segons els seus responsables, Garrison Architects, serà el primer projecte triple zero (en termes d'emissions carbòniques, consum d'energia i d'aigua) dels Estats Units pel que fa a edificis d'habitatges.


Draft Alvarez Puerta 956121393-image1.jpeg

Recreació dels blocs de The Seventy-Six. A notar, l'ús generalitzat al complex de panells solars fotovoltaics (© Garrison Architects)


El projecte pretén transformar totalment l'àrea on es basteix, pel que fa a justícia econòmica i ambiental, mitjançant la integració d'esquemes de tinença escalables i flexibles tant pel que fa als habitatges com als locals, i els preus assequibles. A més, es persegueix que el disseny permeti l'accessibilitat universal i doni resposta als canvis en les vides dels residents: envelliment i arribada de fills, per exemple. D'altra banda, també és possible la transformació dels apartaments per encabir-hi diverses generacions familiars, o per segregar-ne un de més petit a mode d'estudi i, posem per cas, fer-lo servir per generar ingressos extra per via de lloguer.


Draft Alvarez Puerta 956121393-image2.jpeg

Flexibilitat i possibilitats de transformació dels apartaments segons els esdeveniments vitals de les famílies residents (imatge clicable) (© Garrison Architects)


The Seventy-Six generarà el 100% de la seva energia a partir de fonts renovables, conservarà i reaprofitarà el 100% de l'aigua que consumeixi, i reciclarà o compostarà el 100% dels residus que produeixi. El projecte també vol integrar la producció local d'aliments mitjançant la implantació de granges urbanes (a partir d'enjardinaments verticals, hivernacles i instal·lacions d'aqüicultura): d'aquesta manera, a més d'assegurar la qualitat alimentària, es poden crear llocs de feina, segons els promotors de l'actuació.


Draft Alvarez Puerta 956121393-image3.jpeg

The Seventy-Six vol esdevenir un sistema viu. A la imatge, els principals elements que ho poden fer realitat (imatge clicable) (© Garrison Architects)


Altres cicles biològics interdependents dels quals vol fer demostració The Seventy-Six a fi de gestionar el seu entorn i mantenir-lo net són els aiguamolls artificials, el compostatge de matèria orgànica i la reutilització d'aigües, amb l'objectiu d'assolir la justícia ambiental esmentada abans tot proporcionant aire pur i aigua (més d'aliments, com s'ha apuntat, tot i que alimentàriament sembla ser que no es podrà assolir la circularitat).


Draft Alvarez Puerta 956121393-image4.jpeg

Irrigació d'agricultura, aqüicultura i enjardinaments verticals, emmagatzemament d'aigües pluvials, reutilització d' aigües grises, tractament d'aigües no potables als aiguamolls i retorn d'aigües filtrades al clavegueram general. Aquests són alguns dels elements del cicle de l'aigua a The Seventy-Six (imatge clicable) (© Garrison Architects)Draft Alvarez Puerta 956121393-image5.jpeg

Panells fotovoltaics en coberta, orientables per a un aprofitament solar òptim; façanes solars; emmagatzemament elèctric en bateries i sistemes geotèrmics per a la climatització a l'hivern i a l'estiu. Aquests són alguns dels elements del cicle de l'energia a The Seventy-Six (imatge clicable) (© Garrison Architects)Draft Alvarez Puerta 956121393-image6.jpeg

Els residus seran reciclats o compostats als edificis mateixos. El 35%, la fracció no aprofitable, serà incinerat per a generació energètica. Amb aquestes pràctiques The Seventy-Six aspira a tancar el cicle de residus (imatge clicable) (© Garrison Architects)


Altres aspectes que són objecte d'atenció en el disseny de The Seventy-Six són els principis de disseny passiu (pel que fa a l'ombreig, l'assolellament i la ventilació natural) i el foment de la mobilitat en transport públic (amb una parada d'autobús al mateix complex), de la mobilitat compartida (amb espais dedicats) i de la mobilitat en modes suaus (amb espais per guardar-hi bicicletes).

The Seventy-Six ha estat guardonat per l'Autoritat de Recerca i Desenvolupament d'Energies de l'Estat de Nova York (NYSERDA), que en reconegué l'ús arquitectònicament reeixit dels molts elements orientats a la sostenibilitat del conjunt. Esmentà a més la modularitat de les unitats residencials, les fonts energètiques renovables, les característiques de disseny biofílic i la voluntat de regenerar, tant socialment com en termes de salubritat, el barri d'Albany on s'ubicarà.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Garrison Architects

Back to Top

Informació del document

Publicat a 28/06/21
Presentat el 28/06/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Edificació

Construcció modular

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Gestió de la demanda i dels recursos hídrics

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document