Dues noves instal·lacions de biogàs a partir de llots de depuradora

A Lleida i a Mallorca s'han engegat en els darrers temps actuacions orientades a la generació de combustible a partir del tractament de les aigües residuals. En tots dos casos, l'aprofitament dels llots de depuradora per a biogàs persegueix altres finalitats complementàries, com la producció d'electricitat o de compost.

Lleida

Aqualia, concessionària del servei d'aigües de la ciutat de Lleida, aprofita des de fa més d'un any els llots de la seva planta depuradora per generar biocombustible apte per a vehicles. De moment se'n beneficien sis camions de la mateixa companyia.

En les instal·lacions lleidatanes l'aprofitament del biogàs és triple, ja que d'una banda s'empra per generar l'electricitat que necessita l'estació depuradora per funcionar; d'una altra, per mantenir els digestors anaerobis a temperatures d'entre 34 i 37 ⁰C, que són les que necessiten per a la transformació; i finalment, es fa servir com a combustible d'automoció, com s'ha apuntat. També es persegueix no haver de recórrer a la crema amb torxa dels excedents de gas quan se'n produeix més que no pot emmagatzemar el gasòmetre de la planta depuradora, de 18 m de diàmetre.

Els digestors anaerobis d'Aqualia a Lleida tenen cadascun un volum de 2.500 m3 i estan concebuts perquè els fangs hi romanguin vint-i-un dies, al cap dels quals el volum de llots inicial s'ha reduït a un 70% del volum inicial, mentre que els compostos volàtils han completat la conversió en biometà.


Draft Alvarez Puerta 126909458-image1.jpeg


Imatge del tractament dels fangs residuals a les instal·lacions d'Aqualia a Lleida (© Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals)

Tot plegat contribueix a reduir considerablement la factura energètica i l'empremta carbònica de les activitats d'Aqualia, i acosta la planta depuradora de Lleida a l'objectiu de ser autosuficient energèticament l'any 2027.

Per al futur proper, la Paeria estudia la possibilitat d'incorporar el biometà obtingut a part de la flota d'autobusos municipals. Cal assenyalar això sí que per dur-ho a terme caldria augmentar la capacitat d'emmagatzematge de biogàs de la planta d'Aqualia, així com introduir certes modificacions als motors dels autobusos. La Paeria diu que treballa conjuntament amb la concessionària del servei d'aigües i amb la del servei d'autobusos per mirar d'aconseguir la utilització de biogàs de depuradora en el transport públic de la ciutat.

Mallorca

L'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) ha iniciat recentment un projecte pilot de reutilització dels llots de depuradora com a font d'energia.

Com en el cas de Lleida, els beneficis que se n'esperen obtenir són múltiples, ja que a part de la producció de biometà també es vol generar compost apte per als camps de conreu. Aquesta pràctica s'inscriu en el Projecte europeu HYDROUSA, de tancament del cicle de l'aigua en zones litorals i insulars de la Mediterrània, que de moment comportarà la implantació d'infraestructura de demostració a les illes gregues de Lesbos, Mykonos i Tinos. El Projecte, quinquennal (2018-2023), incorpora vint-i-set socis, s'articula dins el Programa Horizon 2020 i està dotat amb quasi deu milions d'euros. Com a coordinadora del Projecte hi ha la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes, i pel que fa a casa nostra hi participa l'Institut Català de Recerca de l'Aigua i la Universitat de les Illes Balears –a través del Grup de Recerca d'Ecologia Interdisciplinar.

Els objectius finals del Projecte són el foment de l'economia local, el bastiment de cadenes de valor circulars, amb benefici mutu per a l'economia, el medi ambient i les comunitats costaneres mediterrànies, en un cicle tancat aigua-energia-aliments-ocupació; i les solucions regeneratives i circulars de gestió d'aigua que permeti de trobar HYDROUSA seran reproduïdes en vint-i-cinc indrets de la Mediterrània, tres dels quals a les illes Balears: Formentera, Cabrera i Mallorca.


Draft Alvarez Puerta 126909458-image2.png

Esquema dels cicles hídrics que pretén ajudar a tancar el Projecte HYDROUSA, a diferents indrets costaners mediterranis


A hores d'ara l'actuació mallorquina se centra a avaluar les característiques tècniques de les diferents depuradores de l'illa per escollir-ne la més idònia. Vindrà després la redacció d'un avantprojecte de planta de biogàs i compostatge aplicant-hi metodologies innovadores inspirades en la natura, segons els postulats d'HYDROUSA, i amb possibilitat de posterior replicació en altres depuradores de la xarxa de l'ABAQUA.

Tot plegat s'inscriu plenament en els objectius marcats per les lleis balears de canvi climàtic i transició energètica, i de residus.

Podreu trobar articles sobre actuacions semblants a El Trimestral d'RDI núm. 37.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Aqualia, HYDROUSA, Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/06/21
Presentat el 21/06/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Gestió de la demanda i dels recursos hídrics

Millora de la qualitat de les aigües

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Producció i consum sostenible

Substàncies químiques

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document