Augmentant la resiliència climàtica de les ciutats costaneres

Abans de juliol d'enguany arrencarà un nou projecte europeu orientat a dissenyar, desenvolupar, monitoritzar i validar mesures robustes per a l'adaptació de les àrees costaneres als nous riscos climàtics, i millorar-ne la resiliència en el llarg termini.

Una ciutat catalana, entre les deu que assajaran noves aproximacions al repte climàtic

Draft Alvarez Puerta 761414426-image1.png

La intensificació dels episodis meteorològics extrems, l'erosió costanera, les inundacions i l'elevació del nivell del mar són fenòmens que han de ser abordats urgentment a les ciutats litorals europees. Una aproximació basada en els ecosistemes amb el suport de les tecnologies intel·ligents té potencial per incrementar la resiliència de les zones costaneres, i a fi de coordinar les actuacions d'adquisició de dades, de previsió i d'intervenció en escenaris reals a escala europea, trobem la iniciativa SCORE (Smart Control of the Climate Resilience in European Coastal Cities), que s'inscriu en el Programa Horizon 2020. Té un pressupost de deu milions d'euros, una durada prevista de quatre anys, i hauria d'arrencar abans del tercer trimestre de 2021. En total incorpora vint-i-vuit agents acadèmics, institucionals i empresarials, que cobreixen camps com ara les ciències i polítiques ambientals, socials i ciutadanes, la gestió de dades, el modelat climàtic, la seguretat, la recerca en sensors intel·ligents, o l'enginyeria costanera.

El Projecte SCORE proposa la creació d'una xarxa de deu laboratoris reals en deu ciutats costaneres europees. Es vol doncs aplicar una estratègia de cocreació que permeti millorar de manera ràpida i sostenible la resiliència de les viles costaneres mitjançant l'enfocament basat en ecosistemes (ecosystem-based approach, EBA) i en tecnologies digitals avançades aplicades a l'anàlisi, la diagnosi i la prevenció dels possibles efectes de fenòmens meteorològics extrems.

Les ciutats escollides són Dublín, Sligo (Connacht, Irlanda), Lisboa, Massa (Toscana, Itàlia), Koper (Eslovènia), Samsun (mar Negra, Turquia), Gdańsk, Bilbao, Alacant, i Vilanova i la Geltrú. Coordina l'actuació l'Escola d'Enginyeria i Disseny de l'Institut Tecnològic de Sligo.

Cada CCLL (coastal city living lab) s'implantarà per abordar una qüestió específica referida als reptes climàtics que afrontarà Europa. L'efectivitat dels CCLL serà avaluada per les parts mitjançant sistemes de monitoratge i modelatge innovadors. Cada CCLL podrà aprendre de tots els altres i assumir alternativament els papers de ciutat líder o ciutat seguidora. Es pretén a més que SCORE faci un ús intensiu dels mecanismes de ciència ciutadana, per exemple pel que fa als avisos de perill en episodis de disrupció extrema derivats del canvi climàtic.

El CCLL de Vilanova i la Geltrú rebrà 175.000 € de la dotació total del Projecte, i algunes de les actuacions en què s'empraran els fons seran la rehabilitació de l'ecosistema dunar, la recuperació de la vegetació de les platges. la creació de noves zones verdes urbanes per a la retenció de les aigües, i els canvis d'usos del sòl per afavorir la resiliència climàtica.


Draft Alvarez Puerta 761414426-image2.jpeg

Protecció de les dunes i de la vegetació costanera: dos dels principals objectius que vol assolir Vilanova i la Geltrú dins el marc del Projecte SCORE. Les actuacions s'adiuen plenament també amb el Pla local d'adaptació al canvi climàtic que aprovà la ciutat l'any 2018. D'altra banda, cal assenyalar, la capital del Garraf ja ha patit les conseqüències d'alguns episodis meteorològics extrems


Aquestes accions de Vilanova i la Geltrú es duran a terme en col·laboració amb la consultora ENT Medi Ambient i Gestió, de la mateixa ciutat: l'empresa, a més de coordinar el CCLL de la vila, també dirigirà el paquet de treball WP7 de SCORE, sobre consideracions i adaptacions socioeconòmiques, centrat a estimar el valor social i econòmic de les possibles intervencions sobre els ecosistemes, en termes de costs i beneficis, i a facilitar els processos de presa de decisions a partir dels enfocaments que pot proporcionar l'enginyeria. En les actuacions vilanovines també hi ha implicada la Diputació de Barcelona.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: ENT, IT Sligo, CORDIS

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/06/21
Presentat el 21/06/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació estratègica territorial

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Vulnerabilitat territorial

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document