Aquest premi s’emmarca dins del projecte europeu CESBA-MED, en el qual el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya hi participa com a soci responsable de la capitalització.

El projecte CESBA MED

Finançat pel fons FEDER de cooperació interterritorial de la Unió Europea a través del Programa Interreg Mediterrània, aquest  projecte té per objectiu principal la creació d’un sistema d’avaluació de la sostenibilitat de barris i àrees urbanes.

D’acord amb aquesta premissa, CESBA MED produeix un sistema d’avaluació compost per un marc genèric (CESBA MED SN Generic Framework) i 9 eines d’avaluació contextualitzades (CESBA MED SN Tools), una de les quals serà per Catalunya, que compta amb àrees pilot a Barcelona i Sant Cugat: el barri del Monestir i el barri de Sant Francesc (a Sant Cugat del Vallès) i l’Illa Eficient (illa d’edificis formada pels carrers Viladomat, Diputació, Calàbria i Gran Via), a Barcelona.


HABITATGE_CESBA_foto1

Barri del Monestir (Sant Cugat del Vallès)


HABITATGE_CESBA_foto2

Illa Eficient (Barcelona)

  En aquestes tres àrees s’està treballant amb els indicadors de projectes locals per tal de contextualitzar-los en relació amb el marc  genèric, ja que cada regió té les seves particularitats pròpies que condicionaran els resultats, d’acord amb l’àrea geogràfica en què està localitzada, la seva posició sòcio-econòmica i la rellevància de cada aspecte a avaluar.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya participa al projecte com a soci i és el responsable de la capitalització. Els altres socis del projecte són: l’Ajuntament de Torí (Itàlia), que és el soci líder,  IISBE Itàlia (Itàlia), l’Ajuntament d’Udine (Itàlia), Envirobat BDM (França), Rhônealpenergie (França), l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Universitat de Malta (Malta), l’Observatori Nacional d’Atenes, l’ECO-Gozo Agency (Malta), l’Institut de l’Energia Hrvoje Pozar (Croàcia) i CESBA (Association of Common European Sustainable Built Environment Assessment.

 

HABITATGE_CESBA_foto3


El premi

La finalitat del Premi CESBA MED per a Barris Sostenibles 2019 és difondre i capitalitzar les eines i metodologies desenvolupades per aquest projecte per avaluar i qualificar la sostenibilitat d’àrees urbanes. Poden presentar les seves candidatures totes les àrees urbanes (ciutats, districtes, barris, etc) del territori europeu (siguin o no membres de la UE) que compleixin, com a mínim, 3 dels següents requisits:

- Els límits són carrers, elements naturals i límits legals

- Superfície d’ entre 40.000 m2 i 160.000 m2

- Àrea que pugui ser creuada a peu en 10-15 minuts

- Agrupació d’entre 5 i 15 edificis

- Entre 200 i 1.500 habitants

  Les categories són:

  - Segons la població del municipi

 • Àrees urbanes en ciutats amb una població inferior als 10.00 habitants
 • Àrees urbanes en ciutats amb una població d’entre 10.001 i 50.000 habitants
 • Àrees urbanes en ciutats amb una població per sobre dels 50.001 habitants

 

- Segons la tipologia del projecte

 • Nous projectes: noves àrees urbanes, on s’han finalitzat les obres d’urbanització i construcció d’edificis i serveis (o, com a mínim, s’ha finalitzat un 90% del projecte previst). 
 • Àrees ja existents que han estat renovades: igual que en el cas anterior, però per a àrees urbanes prèviament existents. S’apliquen les mateixes condicions. 
 • Àrees amb renovació projectada/planificada: aquelles àrees on encara no s’han iniciat els treballs de renovació (encara en fase de planificació o disseny) o on encara no s’ha arribat a l’execució del 90% del projecte establert en el cas anterior). 

  El procediment de participació és el següent:

 

 • Rebreu un correu electrònic amb un enllaç a un formulari en línia de presentació de candidatura i descripció de l’àrea urbana. Un cop completat amb èxit aquest procediment, rebreu per correu electrònic la guia del càlcul dels indicadors i la plantilla on haureu d’introduir els vostres resultats del càlcul. A més, també haureu de presentar els següents materials:
  • Plànol de la superfície de l’àrea urbana, a escala 1:1000 i 1:10.000 (tamany: A4; qualitat: mínim 300dpi; format: pdf, jpg o png)
  • 4 imatges o renders de l’àrea urbana (tamany: A5; qualitat: mínim 300dpi; format: pdf, jpg o png)
  • Càlcul dels KPIs (amb la plantilla proporcionada)
  • Imatges i gràfics lliures de drets per poder ser publicats 
 • La plantilla amb els resultats, juntament amb les imatges i el plànol de superfície s’han d’enviar, per correu electrònic, a la següent adreça: office@CESBA.eu.
 • El termini d’enviament finalitza el dia 17 de febrer de 2019, d’acord amb les bases del premi.

  Al llarg del període de preparació de la vostra candidatura disposareu de suport tècnic per part del projecte.

El jurat internacional del Premi CESBA per a Barris Sostenibles 2018 està compost per professionals de reconegut prestigi, provinents dels àmbits del desenvolupament urbà, planificació territorial, arquitectura, eficiència energètica i desenvolupament sostenible, així com de les polítiques públiques.

La proclamació dels guanyadors es durà a terme el 17 de maig de 2019 a Scilla, Itàlia, en el marc de la Conferència Sustainable Built Environment.

Totes les àrees urbanes que prenguin part al premi rebran un certificat de participació, i les guanyadores  podran publicar els seus projectes, a més de presentar el seu projecte a la conferència World Sustainable  Build Award (SBE) que es durà a terme a Göteborg del 9 a l’11 de juny de 2020, entre d’altres reconeixements.

Podeu trobar les bases del Premi a l’apartat de Documentació d’aquesta pàgina, i també a la web de CESBA https://www.cesba.eu/neighborhood-award.

   

Més informació

En cas de dubte, podeu contactar amb la Unitat d’Avaluació i Seguiment de Projectes Europeus del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya al telèfon 93 228 72 94 o per correu electrònic a programeseuropeus@gencat.cat.

També podeu trobar més informació sobre el projecte CESBA MED a la seva web: https://cesba-med.interreg-med.eu/.


Autor

Redactat de la notícia: Marta Calvo


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/18
Acceptat a 01/12/18
Presentat el 01/12/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 66
Recomanacions 0

Compartiu aquest document