Nova capa de referència, les Local Climate Zones

Les grans ciutats i àrees metropolitanes conformen un ecosistema on les tendències climàtiques estan tenint i tindran grans impactes a curt, mig i llarg termini. Els impactes del canvi climàtic en els entorns urbans o àrees metropolitanes esdevindran potencialment més rellevants que el propi canvi climàtic global. Fenòmens com les onades de calor, les illes de calor urbana, els episodis de contaminació durant dies amb potents anticiclons o inclús les inundacions degudes a la elevada impermeabilització del sòl, en són clars exemples d’aquests impactes. Aquestes alteracions són fruit d’un procés d’antropització sense precedents accentuat, en molts casos, per l’alta vulnerabilitat de la regió.

Actualment hi ha en marxa iniciatives per dotar les àrees metropolitanes d’una geoinformació que ens aporti una zonificació, no administrativa, vinculada a la resiliència o resposta climàtica. A nivell internacional ha madurat la metodologia coneguda com Local Climate Zones (LCZ), una nova classificació proposada per Stewart i Oke (2012) que constitueix una estandardització i generalització de zones urbanes i rurals que tenen característiques tèrmiques similars. D’aquesta manera es pot analitzar i comprendre en més detall el comportament tèrmic de les ciutats i poden ser comparades quantitativa i qualitativament de forma rigorosa entre elles.

Actualment projectes internacionals com el World Urban Database and Access Portal Tools (WUDAPT) avalen aquesta classificació, es per això que des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya juntament amb el Grup GAMA de la Universitat de Barcelona s’ha elaborat una primera capa de referència seguint la metodologia proposada en aquest projecte i en el que més d’una cinquantena de ciutats hi estan involucrades.


Gilabert Tarda 2017a-Nova-capa-de-referencia-les-Loc-LocalClimate imatge1-2.png

LCZ seguint la metodologia internacional WUDAPT mitjançant imatges en satèl·lit. Actualment està disponible en el visor d’INSTAMAPS:http://tiny.cc/LCZ

Altres institucions han anat més enllà, per exemple l’Institut d’Aménagement et Urbanisme és un dels més avançats i ha construït un nivell de refinament i resolució de les LCZ que és un referent en la zonificació de la Île de France respecte a la resiliència climàtica del ecosistema urbà. En el marc d’un Doctorat Industrial entre el Grup GAMA del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona i el Centre de Suport del Programa Català d’Observació de la Terra (CSPCOT) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), s’està duent a terme aquest mateix refinament per tal de millorar la resolució en les àrees metropolitanes seguint una metodologia pròpia.


Gilabert Tarda 2017a-Nova-capa-de-referencia-les-Loc-LocalClimate Imatge3-4.png

Subescena LCZ a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Primera aproximació de les LCZ refinant la resolució (en procés).

La utilitat de l’aproximació LCZ es fonamenta en que la zonificació (cada categoria de la llegenda) està associada a diferents paràmetres, bàsics per millorar el comportament dels models climàtics urbans, primordials per desenvolupar diferents escenaris sobre situacions climàtiques potencialment greus a les ciutats i que han d’augmentar en els darrers anys. Aquesta capa de referència a un nivell de resolució elevat permetrà, d’altra banda, elaborar indicadors de risc molt acurats que ens ajudaran a poder prendre mesures de planificació urbana més justes i sostenibles.

         

Autors

Redactat de la noticia: Joan Gilabert Mestre i Anna Tardà

Per saber-ne més: Joan Gilabert Mestre, Anna Tardà i Jordi Corbera


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/03/17
Acceptat a 01/03/17
Presentat el 01/03/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Adaptació

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Observació meteorològica

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Sistemes avançats de previsió

Localització

Puntuació document

0

Visites 42
Recomanacions 0

Compartiu aquest document