L'ICGC ha processat i analitzat dades captades pel satèl·lit Sentinel-5P (del programa europeu Copernicus) a una resolució de 7 x 7 km que revelen la disminució de la contaminació de l'aire i, en concret i de forma molt evident, les concentracions de diòxid de nitrogen troposfèric (NO2) sobre Catalunya.

La pandèmia del coronavirus ha comportat la disminució de l'activitat industrial i de la mobilitat, especialment en els ecosistemes urbans i periurbans; aquesta disminució s'associa als nivells de contaminació de l'aire a tot el món i Catalunya no és una excepció.

El NO2 es produeix a partir de la combustió dels motors de cotxes, centrals elèctriques i altres processos industrials. Tot i que no és un gas d'efecte hivernacle en si mateix, el factor contaminant prové de les activitats i sectors industrials que són responsables d'una gran part de les emissions de carboni del món i que impulsen, segons apunten experts científics, l'escalfament global.

Sentinel-5P a l'espai

El Sentinel-5 Precursor (Sentinel-5P) és la primera missió del programa europeu Copernicus dedicada al seguiment de l'atmosfera. El satèl·lit incorpora el sensor Tropomi, que capta les dades que permetran definir la traçabilitat de gasos com el diòxid de nitrogen, l'ozó, el metanal, el diòxid de sofre, el metà, el monòxid de carboni i els aerosols, tots ells afecten l'aire que respirem i, per tant, la nostra salut i el nostre clima.

El programa europeu Copernicus contempla properes missions que seguiran monitoritzaran les traces de gasos i d'aerosols claus de la qualitat de l'aire, com ara el Sentinel-4 i Sentinel-5.


ICGC_pandemia_qualitat_aire

Imatges processades a l'ICGC a partir de dades del satèl·lit Sentinel-5P del programa europeu Copernicus. S'observa, per a les quatre dates i a la resolució espacial que ofereix el satèl·lit, la variació de la concentració troposfèrica abans i deprés de les mesures de confinament.

 

Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Institut Cartogràfic i Geològic de Cataluunya

Per saber-ne més: Institut Cartogràfic i Geològic de Cataluunya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 06/04/20
Acceptat a 06/04/20
Presentat el 06/04/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Models de pronòstic de la contaminació

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0

Compartiu aquest document