El projecte π-Plates. Plataforma i mètode per a la planificació i gestió predictiva del territori és un projecte pilot coordinat per la unitat de RDI de la Secretaria General del DVPD i el desenvolupa el CIMNE, amb la col·laboració d’altres departaments, centres de recerca i organismes públics. Per a més informació podeu veure aquí la notícia publicada a El trimestral d’RDI #40.

Amb motiu del seguiment del projecte, que va arrencar el gener de 2021, es va celebrar la segona jornada oberta de treball del projecte els dies 23 i 30 de novembre de 2021 a la seu del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.


Draft Rubert Taya 300038716-image2-c.jpeg

Participants a la primera sessió de la jornada de seguiment.


En aquesta ocasió, els equips de treball es van reunir presencialment per primer cop des que va començar aquest projecte i van posar en comú l’avenç de la segona etapa de π-Plates en format híbrid presencial i virtual. Durant la jornada, cada equip va presentar el seu avanç en la definició i resolució dels reptes inicials de π-Plates, les seves limitacions i els passos i les millores que es plantegen per afrontar la recta final del projecte, que acaba al juny de 2022.

La jornada va tenir lloc en dos dies diferents per a tractar els reptes en profunditat i combinar un espai d’exposició de la feina feta i un espai de debat i avaluació dels resultats provisionals assolits. Els equips de treball estan formats en tots els casos per un binomi centre de recerca (CIMNE)-administració (DVPD i DACC), per tal d’assegurar que el repte es defineix adequadament i les solucions que es proposin permetran avançar en una millor implementació de polítiques públiques eficients i sostenibles. El programa va ser el següent:

Dimarts 23 de novembre. Jornada de seguiment. Primera sessió

9:15 – 10:00 Repte 3: Ozó. Eva Pérez (DACC) i Cecilia Soriano (CIMNE). Centrat en dissenyar eines objectives que serveixin per predir els episodis de superació dels límits legislats de concentració d’ozó troposfèric a les unitats amb competències sobre la prevenció i control de la contaminació atmosfèrica a escala regional.

10:00 – 10:45 Repte 4: Qualitat de l’aire. Eva Pérez (DACC) i Ignasi de Pouplana (CIMNE). Enfocat a disposar d’una eina de pronòstic de la qualitat de l’aire −en particular del NO2− a curt termini, fiable i d’alta resolució com a suport de mesures de protecció de la població a nivells elevats de contaminació.

10:45 – 11:30 Repte 5: Biodiversitat. Pilar Casanovas (DACC) i Pedro Arnau (CIMNE). Dirigit a quantificar la freqüentació humana i els impactes i pressions sobre ecosistemes terrestres i marins per tal de determinar factors de vulnerabilitat i resiliència.

Dimarts 30 de novembre. Jornada de seguiment. Segona sessió

9:15 – 10:00 Repte 0.1: Risc sísmic. Carles Valls (DVPD) i Liliana Carreño (CIMNE). Enfocat a avaluar pèrdues probables davant risc sísmic, inicialment de la ciutat de Barcelona.

10:00 – 10:45 Repte 0.2: Risc d’inundacions. Carles Valls (DVPD) i Ernest Bladé (Institut Flumen). Enfocat a avaluar pèrdues problables davant risc d’inundacions en determinades àrees del litoral

10:45 – 11:30 Repte 1: Patrons d’ocupació dels espais urbans i industrials. Júlia Trias (DVPD), Gerard Mor i Jordi Cipriano (CIMNE). Centrat en la modelització dels polígons industrials, les urbanitzacions i l’habitatge en els barris urbans per ajudar en la presa de decisions d’ordenació territorial i planejament urbanístic.

11:30 – 12:15 Repte 2: Evolució del litoral actual i futura. Marc Catasús (DVPD) i Pere-Andreu Ubach (CIMNE). Dirigit a la predicció de l’evolució litoral per efecte del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar per ajudar a regular i gestionar l’econòmica les platges.


Draft Rubert Taya 300038716-image3.jpeg
Presentació dels reptes a la jornada de seguiment.


Les presentacions es van estructurar en blocs de 45 minuts i van incloure la demostració interactiva de la maqueta de cada repte a la plataforma π-Plates. Per cada repte es van tractar els punts següents:

  • Presentació del repte.
  • Resum de l’informe de resum del treball, enviat la setmana anterior a l’equip de coordinació.
  • Demostració interactiva de la plataforma i de l’estat de la maqueta del repte.
  • Calendari.
  • Full de ruta dels passos següents.

Després de cada presentació es va habilitar un temps de debat per a compartir dubtes i opinions sobre els avenços presentats i el futur de cada repte del projecte. L’acte va tenir un format híbrid i es va retransmetre per Teams, l’eina corporativa de treball col·laboratiu, per permetre l’assistència de tots els membres involucrats en el projecte i vehicular les aportacions dels assistents virtuals.

Draft Rubert Taya 300038716-image4.png
Plataforma π-Plates.


Draft Rubert Taya 300038716-image5-c.jpeg
Jornada de seguiment de π-Plates híbrida: presencial i virtual.


Autors

Redactat per: Roser Marquez i Júlia Rubert Tayà

Per saber-ne més: Javier Mora (CIMNE) Xavier Baulies (DVPD)

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/12/21
Acceptat a 16/12/21
Presentat el 16/12/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Sistemes de suport a la presa de decisions

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Observació dinàmica

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Exposició i riscos

Models de pronòstic de la contaminació

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Indicadors de seguiment de plans i projectes

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Planificació especial

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0