El modest port de Koper es va imposar a una vintena de candidats més en l'ESPO Award de 2014.
Un port petit però amb valor afegit
El port de Koper (Eslovènia) es va alçar amb la victòria en la darrera edició del premi de la European Sea Ports Association (ESPO), que es va lliurar a Brussel·les el passat mes de novembre i que enguany se centrava en la gestió ambiental de les instal·lacions portuàries. Concorrien al guardó una vintena de ports d'arreu d'Europa, cinc dels quals van arribar a la final: a més de Koper, hi havia Lisboa, Huelva, Rotterdam i Marsella. El port eslovè va aconseguir la distinció pel seu projecte "No waste, just resources!", que pretén reduir la quantitat de residus generats afavorint-ne la reutilització i fomentant-ne el reprocessament per convertir-los en materials poc nocius per al medi ambient. El port de Koper, val a dir, és conscient que difícilment pot competir amb ports més grans pel que fa a instal·lacions i recursos, i per això ha optat per fixar nous estàndards ambientals com a manera de diferenciar-se.
Les actuacions ambientals del port de Koper, que es detallaran més avall, parteixen de la consulta permanent amb els habitants de la zona i amb les autoritats locals, per tal de saber quines són les principals qüestions que preocupen la gent de l'entorn en relació amb el medi ambient. Sembla que la població ha expressat com a principals problemes ambientals relacionats amb l'activitat portuària les partícules en suspensió provinents dels dipòsits de carbó, la gestió dels residus i el reciclatge dels materials dragats del fons marí.
En conseqüència, en el marc el projecte "No waste, just resources!", el port ha adoptat diverses mesures per respondre a aquestes inquietuds: entre les actuacions empreses es poden esmentar l'ús de llots de cel·lulosa procedents de la indústria del paper com a agent d'antidusting (per evitar l'aerosolització dels materials mòlts); la utilització de fusta reciclada com a biomassa per a calefacció; la posada en funcionament d'una nova planta de triatge i compostatge de residus; o el reaprofitament de llims marins com a material auxiliar de construcció.
Totes aquestes actuacions, val a dir, són el darrer resultat d'una trajectòria de deu anys durant els quals el modest port eslovè ha invertit més de 30 milions d'euros a implementar millores i equipaments adreçats a aconseguir una activitat portuària que a més de rendible econòmicament sigui sostenible ambientalment i responsable socialment envers la població de l'entorn.
Precisament reconeixent que la complicitat amb la gent de la zona en què s'ubica és una de les claus per al futur, el port eslovè procura que les seves activitats siguin transparent per als residents de Koper: d'aquí que dugui a terme activitats per donar-se a conèixer, com ara visites guiades a les instal·lacions, o que posi a disposició de qui hi estigui interessat l'eina informativa "Living with the port", a la qual podreu accedir seguint el vincle adjunt.
Vista de la pàgina "Living with the port", amb informació en temps real sobre nivells acústics i de PM-10
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Luka Koper – Port of Koper, “No waste, just resources!” [vídeo], “Living with the port”