A fi d’estudiar la interrelació entre el canvi climàtic i el bosc amazònic, s’erigeix al Brasil l’estructura més alta de tota l’Amèrica del Sud.


Projecte ATTO

El Brasil i Alemanya, l’any 2009, van concebre el projecte de la torre ATTO (Amazon Tall Tower Observatory), coordinat per l’Institut Max Planck de Química (Magúncia, Renània-Palatinat, Alemanya), amb un cost de 8,4 milions d’euros, dels quals 4,5 corresponen al Ministeri Federal d’Educació i Recerca (BMBF) alemany. Després de superar certes dificultats logístiques, polítiques i d’infraestructura, l’agost de 2014 es va poder començar a construir la torre, i els treballs van finalitzar un parell de mesos més tard. S’espera que el juliol de 2015 ATTO pugui començar a proporcionar dades.

La torre se situa al bell mig d’una zona de bosc amazònic inalterat, en una petita plana elevada, a uns 155 km al nord-est de la ciutat de Manaus (estat d’Amazònia, Brasil). La seva alçada, de 330 m, li permet recollir informació d’una superfície d’uns quants centenars de quilòmetres quadrats al seu voltant.

La finalitat d’ATTO és l’estudi de la interrelació del canvi climàtic i els boscos tropicals, per tal que es puguin oferir nous models atmosfèrics i climàtics més acurats des del punt de vista del canvi global que està experimentant el planeta, ja que, segons els promotors d’ATTO, davant de la relativa abundància d’instal·lacions similars a Europa i a l’Amèrica del Nord, la zona tropical segueix desatesa, malgrat la seva importància en el cicle global de l’oxigen, el diòxid de carboni i l’aigua. Segons els responsables del nou observatori, per exemple, actualment es tendeix a creure que el bosc amazònic és aproximadament neutre pel que fa a CO2, tot i que el seu comportament en aquest aspecte no s’ha pogut estudiar mai en el llarg termini, amb dades constants i en una superfície prou significativa com per determinar si realment la creença habitual obeeix a fets mesurables.

Secundàriament, també es pretén que les dades d’ATTO serveixin de base per a noves regulacions ambientals de desenvolupament sostenible a la zona amazònica.

La torre té com a funcions principals mesurar el CO2, el CH4 i el N2O, i identificar-ne les fonts i embornals; investigar la formació d’aerosols i de núvols; estudiar els processos de transport de les masses d’aire (especialment de les provinents de l’oceà Atlàntic, a uns 850 km de distància, per determinar si realment l’aire perd CO2 quan es troba sobre l’Amazònia, o no); i recopilar dades meteorològiques generals. En aquest sentit, ATTO complementa l’activitat d’altres torres molt més baixes que ja venien funcionant a la zona de l’Amazònia des de 2011, centrades específicament en la mesura d’O3 i de gasos de nitrogen, que malgrat tot només poden cobrir petites zones del mosaic d’ecosistemes que és aquella zona, raó per la qual les dades que proporcionen són difícilment extrapolables al conjunt del bosc amazònic. ATTO s’integra també a la xarxa d’observatoris que l’Institut Max Planck gestiona en altres llocs del món, com ara la torre ZOTTO de Sibèria, de 300 m d’alçada, amb funcions similars.


ATTOLogo

Informació relacionada


Algunes imatges

ATTOCompost


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Max-Planck-Institut für Chemie


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 29/04/15
Acceptat a 29/04/15
Presentat el 29/04/15

Volum Més enllà del Departament, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació meteorològica

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Meteorologia

Modelització climàtica

Localització

Puntuació document

0

Visites 3
Recomanacions 0