Destaquem

SkyTran

SkyTran [vídeo]


Amb uns 400.000 habitants, i com a nucli d'una regió de prop de 3,5 milions de residents, la ciutat israeliana de Tel-Aviv pateix greus problemes de congestió viària, atesa la minsa dotació de transport públic de gran capacitat –no s'hi preveu inaugurar la primera línia de metro lleuger abans de 2015, per exemple–. Per mirar de solucionar-ho es proposa un nou sistema de transport aeri, anomenat SkyTran, que hauria d'estar enllestit a mitjan 2014.


SkyTranCabina

Proposta de disseny de les cabines del sistema.


SkyTran és una mena de monocarril suspès d'un rail magnètic, a partir de 7 m de la superfície. El funcionament del sistema, segons els principis de la levitació magnètica, requereix molt poca energia, i no es descarta que en un futur es pugui abastir completament mitjançant panells solars fotovoltaics.

De moment les cistelles d'SkyTran es mouran gràcies a l'electricitat proporcionada per les instal·lacions elèctriques existents, que, alhora, constitueixen el suport físic del sistema: no es preveu construir rails de cap i de nou, sinó aprofitar, modificant-les, aquelles instal·lacions. D'aquesta manera es pot reduir el cost d'SkyTran, que se situa en prop de 7 milions de dòlars per quilòmetre, molt més baix que el d'altres infraestructures de transport.

Les cistelles poden assolir velocitats de 100 km/h i salvar desnivells del 20%. Es pretén que el sistema sigui operatiu les vint-i-quatre hores del dia, els set dies de la setmana, sense horaris establerts. Les tarifes seran probablement competitives respecte de les de la resta de mitjans de transport públics, com ara les dels taxis col·lectius, on el trajecte costa una mica més d'un euro. El sistema atorga un paper protagonista a les TIC, ja que els usuaris reservaran plaça amb els seus dispositius mòbils i, un cop dins de la cistella, escolliran la destinació amb la consola de bord. En aquest punt cal destacar que SkyTran vol ser un sistema porta a porta que elimini la necessitat de fer transbordaments: els viatgers es limitaran a ocupar seient en un flux continu de cistelles, amb parades cada 400 m aproximadament i amb abaixadors en rails paral·lels per tal que els vehicles es puguin detenir quan calgui sense entorpir el pas dels que vinguin darrere.


SkyTranInterior

Al sistema Skytran hi tenen un paper fonamental les TIC.


Es preveu que la primera línia d'SkyTran, d'uns 10 km, relligui el districte tecnològic d'Atidim Park amb la Universitat de Tel-Aviv i, més enllà, amb el port vell de la ciutat, a Jaffa, que és una zona d'intensa activitat ciutadana. En altres llocs d'Israel també s'han interessat per aquest mitjà de transport, de forma que SkyTran podria estendre's a la ciutat de Netanya, o convertir-se en el vehicle habitual per recórrer el Parc Natural Ariel Sharon, al centre del país. S'estudien altres possibilitats pel que fa al règim d'ús: a més de les institucions públiques, també les companyies privades podrien tenir flotes de vehicles per als seus empleats.


SkyTranVista

Recreació del sistema en el paisatge urbà.


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/12/13
Acceptat a 19/12/13
Presentat el 19/12/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Orientació a l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 79
Recomanacions 0