Destaquem
Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)
Intentant reduir l’impacte de les emissions de CO2 de l’autopista Eisenhower, els arquitectes Danny Mui i Benjamin Sahagun, dins el projecte “Hi-Rise, Lo-Carb” de l’Illinois Institute of Technology, proposen la creació d’un nou portal d’entrada al centre de la ciutat, que consistiria en dues torres independents, unides per un pont, que anirien convergint en alçada. Els edificis estarien coronats amb sistemes de captació i filtració del carboni dels vehicles que hi passessin per sota. Aquest carboni serviria per alimentar les algues que es conrearien a les torres i que intervindrien en el procés de producció de biocombustibles per als vehicles dels residents.
Val a dir que les CO2ngress Towers són ara com ara un exercici teòric, que busca sobretot fer augmentar la conscienciació ambiental dels habitants de la ciutat i oferir un seguit de possibles solucions als problemes concrets de l’indret. La formulació del projecte ha consistit en les fases que es descriuen gràficament més avall: en dues parcel·les independents s’alçarien dues torres, sense bloquejar mai les vistes de l’entorn, lleument inclinades en alçada per crear l’efecte d’arc d’entrada a la ciutat; les irregularitats originades per les caixes d’ascensors, verticals, resultarien en terrasses exteriors d’ús comunal tancades pels tubs dels bioreactors on creixerien les algues; com a detall final, les torres es comunicarien mitjançant un pont inclinat.
A la imatge següent es veu com podria ser la secció de CO2ngress Towers, amb els habitatges, els tubs dels bioreactors d’algues i la façana de dues capes: el sistema de doble finestra serviria per reduir el soroll del trànsit viari i permetria la creació de balconades tancades. La façana, practicable, faria possible la ventilació creuada natural a través dels atris verticals centrals.
Pel que fa al cicle energètic de CO2ngress Towers, constaria de les fases següents. 1: captació del CO2 dels vehicles passants; 2: alimentació i recol·lecció de les algues (tubs de la dreta i de l’esquerra, respectivament); 3: processament de les algues per fer-ne biocombustible; 4: el biocombustible abastiria els vehicles dels residents, aparcats al mateix edifici, i el romanent serviria per generar electricitat; 5: la captura de l’energia del moviment dels vehicles passants també s’encaminaria a la generació elèctrica.
Les rampes dels accessos a l’autopista Eisenhower queden cobertes per espais i connexions per a vianants, amb un tractament paisatgístic que intenta fer oblidar el protagonisme dels cotxes a l’indret.
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume