Direcció del projecte: Institut Català del Sòl
Altres participants:
Per a la presentació a la convocatòria ha estat necessària l’associació amb Vías y Construcciones, la Universitat Politècnica de Catalunya, que feia de coordinadora del projecte, i l’INCASÒL.
Període: 01/05/2013 a 31/12/2013
Objectiu:
Poder optimitzar el procés constructiu en termes d'eficiència energètica, impacte ambiental i aspectes econòmics. L'objectiu final del projecte és assajar a nivell demostratiu una metodologia innovadora, basada en l'optimització de la sostenibilitat i en l'ús d'una eina software d'ajuda a la presa de decisions, que contribuirà a millorar la planificació urbana, les polítiques relacionades amb l'edificació, la contractació verda o sostenible i tots els processos relacionats amb la construcció.
Descripció
El projecte Europeu anomenat ZEUS (Zero Energy Urban Simulator), presentat en el marc del programa LIFE 2013, és una eina de metodologia innovadora i d’ajut pels processos relacionats amb la planificació urbana, la contractació o la licitació d'edificacions sostenibles, la construcció i la rehabilitació d'edificis. Per tal de calibrar i adaptar l'eina, avaluar els beneficis i establir una metodologia definitiva a aplicar, el software i la metodologia seran validats en proves pilot en diverses casuístiques: disseny, plecs de licitació, la construcció i la rehabilitació.
El simulador permet optimitzar els principals processos de la construcció atenent els impactes mediambientals, econòmics i socials. L'ús d'aquesta tecnologia en les quatre fases de l'edifici (disseny-construcció-ús-deconstrucció), el seu posterior tractament de residus i la compensació dels possibles impactes finalment generats permet tenir un control complet de l'Anàlisi del Cicle de Vida del model d'estudi (ACV complet). La utilització d'un llenguatge formal i modular, en el nostre cas SDL, en un equip multidisciplinari. Simplifica la definició i implementació del model i la Co-Simulació. Utilització de plataformes Cloud Computing per a l'explotació del servei com SaaS.
Beneficiaris
Principalment està orientat a les administracions públiques. S'inclourà l'elaboració de recomanacions, bones pràctiques i propostes de modificació i millora de la legislació vigent amb criteris d'estalvi energètic i mediambientals.
La participació en aquest projecte contribuiria a complir amb nova la normativa europea, la directiva 2010/31/UE, relativa a l'eficiència energètica dels edificis. Dotar les construccions de sistemes passius òptims per poder fer front les diferents situacions climàtiques sense haver de recórrer a sistemes de climatització actius de consums energètics fòssils. Economitzar en aparells de climatització. Aportar avantatges competitius per a les empreses que l'utilitzin ja que pot oferir solucions més eficients des del punt de vista energètic (es pot reduir el cost energètic durant la vida de l'edifici), i des del punt de vista econòmic per a l'empresa constructora. Dotar a les administracions i organismes d'una metodologia innovadora basada en l'ús d'una eina de suport a la decisió validada per als processos lligats a la construcció d'un edifici, que podrà ser utilitzada per les empreses constructores i arquitectes per optimitzar costos i complir les normatives vigents en matèria d'eficiència energètica d'edificis.