ThyssenKrupp i MagneMotion han desenvolupat, cadascuna per la seva banda, sistemes d'elevadors-transportadors per als interiors dels edificis que se serveixen dels principis de la levitació magnètica.
La revolució dels ascensors
ThyssenKrupp, multinacional de l'acer, ha dictaminat que els ascensors amb cable i contrapès són cosa del passat, i ha llançat la seva nova proposta: sistemes d'ascensors compactes que poden desplaçar-se verticalment i horitzontalment i que són controlats per potents imants.
El principal avantatge del nou sistema, anomenat Multi, és, segons els seus promotors, el guany de temps que pot suposar. La companyia assegura, a tall d'exemple, que el conjunt de treballadors d'oficina de Nova York perd anualment 16,6 anys de feina esperant l'ascensor, i 5,9 anys fent-lo servir. En aquest sentit, el sistema Multi permetria no haver d'esperar la cabina mai més de mig minut, suposant que es poguessin assolir velocitats d'uns 5 m/s.
Per aconseguir-ho, Multi proposa la instal·lació de diverses cabines en una única caixa d'ascensors, totes elles capaces de desplaçar-se en vertical o en horitzontal, i totes elles fent part d'un bucle continu amb parades de transferència cada certa distància. A ThyssenKrupp parlen de 50 m com a distància ideal.
La companyia pretén posar a prova la nova tecnologia a partir de 2016, si més no pel que fa a les seves prestacions en moviment vertical, a la torre d'assaigs que està construint a Rottweil, Alemanya.
Imatge virtual de la torre de proves que construeix ThyssenKrupp a Rottweil (Baden-Württemberg, Alemanya). (©ThyssenKrupp)
La continuïtat del flux permetria cabines la meitat de grans que les actuals, però que alhora podrien transportar el doble de passatge en total. En paraules dels responsables de ThyssenKrupp, aquests nous sistemes d'elevadors són comparables, per capacitat i freqüència, a línies de metro verticals. Aquesta major eficiència derivaria també en estalvis energètics importants.
Naturalment, si aquesta tecnologia acabés implantant-se els arquitectes veurien oberta la possibilitat de dissenyar edificis molt més agosarats que aquells a què estem acostumats, en poder prescindir del nucli central destinat als ascensors convencionals. D'altra banda, es podria disposar de fins a un 40% més de sòl lliure útil en els edificis, atesa la reducció de l'espai que necessitarien les cabines per satisfer els desplaçaments dintre de l'edifici, i també pel fet que es reduiria la necessitat de sistemes auxiliars de mobilitat, com escales mecàniques i cintes transportadores, per exemple.
Multi utilitza un sistema anomenat linear motor technology, emprat originàriament en el Transrapid alemany, un monorail d'alta velocitat que fa servir la levitació magnètica, i l'aplica en aquest cas a cabines autopropulsades que reben l'energia per transferència inductiva des de les guies. Però malgrat l'anunci de ThyssenKrupp, sembla que el sistema Multi podria no ser realment el primer del món sense cables, politges ni contrapesos, per tal com la companyia MagneMotion ja ha patentat els anomenats LSM Elevators, que fan ús dels mateixos principis: vegeu-ho a la documentació adjunta. També en trobareu imatges tot seguit.
El sistema de guies i una prova en horitzontal del sistema LSM. (© Elevator World)
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: ThyssenKrupp MULTI