Tacògraf digital

La legislació de la Comunitat Europea regula des de fa més de quinze anys els tacògrafs: a l’annex 1 del Reglament 3821/1985 es troba l’especificació tècnica dels tacògrafs analògics, que encara s’empren actualment. Al llarg dels anys aquests equips han evolucionat de mecànics a electrònics. El tacògraf analògic emmagatzema les dades de conducció en un disc de paper que no sempre es pot intercanviar entre diferents aparells i que, a més, es pot malmetre i/o modificar, fins i tot en el cas dels electrònics –per bé que els models més moderns incorporen comunicació xifrada entre la unitat de bord i el sensor de moviment, cosa que en dificulta la manipulació.

A la llum dels avenços tecnològics, el Reglament esmentat va incorporar l’annex 1b, aprovat el 13 de juny de 2002 i recollit en el Reglament 1360/2002 –a Espanya, en l’Ordre FOM/1190/2005, de 25 d’abril–, que regula la implantació del tacògraf digital: l'1 de gener de 2006 va entrar en vigor l'obligació d'instal·lar-lo en els vehicles matriculats a partir d'aquella data. Això suposa l'aplicació de la tecnologia més avançada per incrementar la seguretat en la carretera i reduir les pràctiques de competència deslleial en el sector, ja que el tacògraf digital enregistra durant 365 dies la informació de totes les persones que hagin conduït un vehicle. L’obligatorietat del tacògraf digital es complementa amb el Reglament 561/2006, que determina els temps de conducció i de descans, amb les mateixes finalitats esmentades.

El tacògraf digital té una aparença similar a la de l’analògic. Consta d’una unitat de bord, d’un sensor velocitat/distància i de targetes de tacògraf, que substitueixen els discs dels analògics: es tracta de targetes intel·ligents, proveïdes d’un xip que emmagatzema la informació de conducció i, segons el perfil de la persona usuària –sigui l’empresa, el cos de control, un taller o qui condueix–, habilita determinades funcions. El xip incorpora també un programa que protegeix les dades emmagatzemades i permet la comunicació segura entre la targeta i el tacògraf: en aquest cas és impossible manipular la informació, ja que el tacògraf rebutja les targetes mancades de la signatura digital de la European Root Certification Authority (ERCA) i d’un estat membre de la Unió.

 • La unitat de bord s’instal·la a la cabina. Té comunicació xifrada amb el sensor, que es troba a la caixa de canvi. La unitat de bord controla el sistema i enregistra tota la informació relativa a l’activitat de qui condueix, i a més emmagatzema dades referents a errades, intents de manipulació del sistema, velocitats excessives, calibratge i moments en què la informació enregistrada ha estat requerida per agents d’inspecció o pels cossos de seguretat pública.
 • El sensor és un aparell que permet enregistrar les velocitats i les distàncies recorregudes mitjançant un senyal xifrat
 • Les targetespoden ser de quatre tipus:
  • La targeta de control identifica l’organisme de control i, si és el cas, la persona que el du a terme. Permet accedir a la informació emmagatzemada a les targetes de qui condueix o al tacògraf, a l’efecte de llegir-la, imprimir-la i/o transferir-la.
  • La targeta del centre d’assaig, també coneguda com a targeta taller, identifica el titular i permet provar, activar i calibrar el tacògraf digital, i extreure’n dades.
  • La targeta d’empresa permet visualitzar, imprimir i transferir la informació emmagatzemada al tacògraf, i activar-ne i desactivar-ne el bloqueig: aquesta acció evita que d’altres empreses puguin accedir a les dades enregistrades al tacògraf per descarregar-les i analitzar-les. La targeta d’empresa permet, a més, configurar certes opcions avançades, com les alertes sonores o les unitats de mesura.
  • La targeta del conductor/a que identifica el titular i permet emmagatzemar les dades de la seva activitat al llarg dels darrers vint-i-vuit dies. La targeta del conductor/a té cinc anys de validesa.

 

Simulador tacògraf digital

Simulador tacògraf digital


L'aplicació del Ministeri

Aquesta aplicació multimèdia, desenvolupada pel Ministeri de Foment, està dissenyada per practicar amb els nous tacògrafs digitals del mercat, de manera que s'evita que persones no experimentades corrin riscos quan operen amb l'aparell. No és aconsellable fer pràctiques amb el tacògraf autèntic, instal·lat al vehicle, ja que un ús incorrecte podria fer suposar que s'ha comès alguna infracció i, en conseqüència, comportar sancions.

La implantació a Espanya del tacògraf digitalarriba al 25% de la flota, constituïda per uns 500.000 vehicles (siguin de transport de mercaderies de més de 3.500 kg, siguin de viatgers amb més de nou places inclosa la persona que condueix).


Autors

Redactat per: Marga Torre i Cristina Jimenez

Per saber-ne més: Marga Torre i Cristina Jimenez


Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Transport de mercaderies

Informació sobre logística

Nous vehicles i modes per mercaderies

Localització

Puntuació document

0

Visites 79
Recomanacions 0

Compartiu aquest document