Després de començar a obrir-se pas en camps com el del tèxtil, l'ortopèdia o la decoració, la impressió 3D entra en el terreny de l'edificació. La companyia xinesa WinSun Decoration Engineering Co. ha imprès deu edificis al districte de Qingpu, a la ciutat de Xangai.
Per fabricar-los, l'empresa ha desenvolupat, a partir de peces comprades a l'estranger, una impressora 3D de 32 m de llargària, 10 m d'amplària i 6,6 m d'alçada, el muntatge de la qual ha tingut lloc en una fàbrica de Suzhou, a l'oest de Xangai. La nova impressora ha estat capaç de completar els murs dels edificis, que seran oficines, en 24 hores. El procés ha consistit en la superposició de successives capes de material, de 2 cm de gruix.
El material d'impressió que s'ha utilitzat és un formigó en la composició del qual hi entren residus d'altres construccions: ciment i fibra de vidre. L'empresa WinSun preveu posar en marxa diverses plantes de reciclatge per recuperar materials d'altres edificis: al marge de les seves característiques ecològiques, el material reciclat permet un avantatge econòmic que, complementat amb la rapidesa de la impressora en la fabricació dels edificis, fa possible que aquesta mena d'estructures tinguin un preu final força ajustat: a tall d'exemple, les deu construccions de Xangai costen, per al públic, uns 4.500 €.
En funció de les dimensions de l'edifici que es vulgui fabricar, es pot optar per imprimir-loin situ o per elaborar-ne les peces a la fàbrica i transportar-les al lloc d'implantació, on s'acoblaran. Els murs es fabriquen amb l'interior buit, tret de les parets mestres, que contenen tenen barres d'acer. Per completar-los n'hi ha prou d'omplir-los de formigó.
Malgrat els seus avantatges, encara resta per veure com es comportaran en el llarg termini els edificis fabricats amb aquest sistema. També s'han formulat objeccions a l'eventual resistència al foc d'aquestes construccions, i a la possibilitat que la fibra de vidre emprada en el formigó afecti el sistema respiratori de les persones. Això no obstant, sembla que si més no per a edificis provisionals o per a habitatge assequible la tecnologia d'impressió 3D por tenir recorregut.
Autors
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume