L'estudi
L’objectiu de l’estudi ha estat constatar i caracteritzar quina és la percepció que té actualment el sector empresarial a Catalunya en relació amb el canvi climàtic, focalitzant específicament els reptes i les noves oportunitats de negoci que generen o poden generar les accions d’adaptació.
Per tal de conèixer els riscos i les oportunitats comercials o empresarials de l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic va apostar per la realització d'un estudi d'opinió realitzat durant l’any 2011 i que ha estat desenvolupat per ENT environment & management.
Per portar a terme l’anàlisi, s’han realitzat 13 entrevistes amb diversos agents econòmics i socials de Catalunya vinculats a la qüestió de l’adaptació al canvi climàtic.
L’estudi recull les impressions de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Pimec, Foment del Treball, Fundació Empresa i Clima, Unió de Pagesos, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Comissions Obreres, Consell General de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, Diputació de Barcelona, Grup Costa Brava Centre, ESADE, Bodegues Miguel Torres S.A. i Colegio Universitario de Estudios Financieros CUNEF.
L’estudi també mostra les oportunitats comercials i econòmiques de l’adaptació al canvi climàtic centrat en cinc sectors clau a Catalunya pel que fa al seu pes en l’economia: agricultura, infraestructures i construcció, turisme, serveis financers i consultoria i serveis professionals. A més, es presenten un conjunt de propostes per tal de dirigir les polítiques públiques cap a maximitzar la creació de noves oportunitats i minimitzar els riscos.
Una de les principals conclusions de l’estudi és que la intervenció pública en la perspectiva temporal a llarg termini resulta clau. En el context empresarial no hi ha una perspectiva temporal que possibiliti un ritme adequat d’adopció de mesures d’adaptació al canvi climàtic, ni tant sols estratègies empresarials a més llarg termini, ni per als sectors que resultaran més afectats. El sector públic ha de proveir un coneixement adequat als impactes i de les millors estratègies adaptatives, i ha de crear un marc normatiu i d’incentius que estimuli la consideració del llarg termini en la presa actual de decisions.
Els reptes i oportunitats comercials de l'adaptació al canvi climàtic a Catalunya
Els reptes i oportunitats comercials de l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya
[1][PDF,1,04 MB.]Els reptes i oportunitats comercials de l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya
Autors
Redactat per: Marga Torre i Josefa Rosiñol
Per saber-ne més: Josefa Rosiñol