Per tal que tothom jugui en igualtat de condicions en el terreny dels projectes de reforma urbana, la plataforma Concrete Action, impulsada per professionals de l’arquitectura i l’urbanisme de Londres, dóna la possibilitat de filtrar (sic) documents de planificació urbanística i posar-los en coneixement dels afectats.
Concrete Action: la informació a l'abast del ciutadà
Al Regne Unit, com a tot Europa, el procés de planificació urbanística se sol considerar públic i controlable: existeix el dret d’accés públic a la informació i eventualment la ciutadania pot forçar la revisió d’una actuació urbanística. Però atesa la velocitat amb què es porten a terme certes actuacions, el temps esdevé crucial per als residents, que necessiten poder disposar ràpidament d’informació per saber què està passant amb el seu barri i actuar conseqüentment.
Val a dir que sovint existeixen documents que sense ser confidencials es fan passar desapercebuts per als afectats per actuacions de reurbanització; pitjor encara, hi ha la sospita que de vegades existeix material confidencial, cosa que evidenciaria que els habitants actuals de zones afectades per nous plans urbanístics són l’últim factor que tenen en compte les autoritats i els impulsors de les noves actuacions, molt pel darrere de propietaris immobiliaris absents, de fons d’inversió o de futurs residents. Amb el Regne Unit (especialment les seves ciutats) fent front a greus problemes residencials, com ara la inexistència d’habitatge assequible, l’expulsió de residents per gentrificació de zones abans deprimides o la baixa qualitat de la nova edificació, el material que els planificadors intenten fer passar desapercebut per al públic és més abundant que no semblaria.
En vista d’això, Concrete Action, definit com una mena de WikiLeaks de l’urbanisme, neix de la voluntat de donar veu a tot aquell que disposi d’informació sobre plans i projectes de reforma urbana i que cregui que hom intenta sostreure-la del debat públic. Segons els promotors de Concrete Action, la manca de recursos i d’informació posa els residents de les zones afectades en una posició de desavantatge clar respecte dels promotors, que sí que disposen de tota mena de recursos, estudis i expertesa per tirar endavant les actuacions.
Amb la voluntat d’equilibrar les forces, Concrete Action fa possible la filtració de plans, procediments i documents contractuals i els posa a disposició del públic interessat, amb diferents graus d’anonimat web (cap, mitjà o alt) per a la persona filtradora, que escollirà normalment en funció de les conseqüències que pot tenir per a ella el fet que es descobreixi que és qui ha facilitat la informació. Per a cada nivell de privadesa web desitjat, Concrete Action ofereix consells destinats a minimitzar o esborrar totalment el rastre informàtic de la persona que filtra els materials i evitar-li derivades no desitjades (és especialment interessant la secció “Leaks” del web). Cal assenyalar que Concrete Action pretén acompanyar en tot moment l’informador i facilitar-li la tasca de difusió, però naturalment no pot assumir responsabilitats que no li pertoquen per les filtracions que publica.
Alguns dels documents disponibles arran de filtracions anònimes
Projectes de regeneració, mobilitzacions que s'hi oposen i victòries aconseguides (àrea del Gran Londres)
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Concrete Action