REPLIM

El projecte internacional, liderat per l’Institut Pirenaic d’Ecologia i finançat pels fons FEDER, mitjançant el programa POCTEFA (cooperació territorial per al desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya-França- Andorra), té com a objectiu final la definició d’un conjunt de llacs o torberes clau del Pirineu que són rellevants i significatius per mesurar l’impacte del canvi climàtic en aquests ecosistemes tant sensibles a les pertorbacions climàtiques. El resultat farà establir recomanacions d’adaptació al canvi climàtic en el Pirineu.

Per assolir aquest objectiu, es mostrejaran prop de 20 llacs i torneres distribuïts estratègicament al llarg de tot el massís pirenaic i s’equiparan amb diferents sensors: per exemple de temperatura a diferents profunditats en la columna de l’aigua i trampes de sediment. Tots actius al llarg de tres anys.


REPLIM


Ciència ciutadana per mesurar el canvi climàtic

REPLIM disposa d’un programa de ciència ciutadana amb què tothom que estigui interessat pot obtenir dades sobre llacs i torberes inclosos a la xarxa.  Així per exemple, es farà viable que ciutadans i ciutadanes que passin al costat d’algun d’aquests sistemes puguin enviar in situ dades com ara la temperatura, la nuvolositat, la precipitació i la intensitat del vent.

Per fer això possible, la Delegació del CSIC a Aragó treballa amb una aplicació mòbil. Prèviament, els llocs que entrin a formar part d’aquesta xarxa estaran convenientment senyalitzats amb cartells explicatius. Aquesta tasca estarà complementada amb activitats de difusió com el repartiment de tríptics informatius a llocs com, per exemple, els albergs de muntanya i les associacions d’excursionistes. REPLIM també té presència a les xarxes socials @replimpoctefa (Twitter) y replimpoctefa en Facebook.


Butlletí electrònic

En concret, el projecte REPLIM elabora un butlletí electrònic en cinc idiomes per difondre els seus avenços. El butlletí estarà disponible en espanyol, anglès, francès, català i eusquera. És una eina que pretén mantenir informats dels avenços i els resultats del projecte a un gran nombre d’equips científics que hi participen de diferents àrees del País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya, Aquitània, Migdia-Pirineus, Occitània i Andorra.

També lliurarà a tots els socis col·laboradors i al públic en general la informació del projecte.


Autors

Redactat per: Albert Naya i Marga Torre

Per saber-ne més: Albert Naya

   

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/06/18
Acceptat a 01/06/18
Presentat el 01/06/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0