Carbon Engineering és una empresa canadenca especialitzada en l’extracció de CO2 de l’aire. Entre els seus projectes es troba la instal·lació de murs gegants amb turbines capaços de filtrar l’aire en indrets on altres solucions de captura de CO2, com les masses arbòries, són impossibles, com ara deserts.
- Per què no arbres?
- Components: el contactor d'aire
- Esquema de funcionament del contactor d'aire
- Components: el cicle de regeneració
- El cicle de regeneració, en detall
- El procés, de principi a fi
- Autors
Contents
Per què no arbres?
Segons l’opinió de la companyia, que ha sabut convèncer inversors com Bill Gates, arribats a aquest punt ja no és possible la plantació massiva d’arbres per reabsorbir les emissions de CO2 de la humanitat: les terres disponibles són necessàries per a la producció alimentària destinada a persones i bestiar, i no hi ha prou lloc per a tots els arbres que caldrien per redreçar la situació. Carbon Engineering entén que malgrat que el seu projecte necessita energia per funcionar, pot compensar-ho amb escreix eliminant CO2 de l’atmosfera i derivant-lo a instal·lacions de confinament, o recuperant-lo per a usos industrials.
L’empresa preveu posar en funcionament la seva primera muralla de turbines l’any 2017, després de més de cinc anys de recerca.
(© Carbon Engineering)
Components: el contactor d'aire
La instal·lació es compon de dues parts principals: un contactor d’aire i un cicle de regeneració.
Carbon Engineering ha desenvolupat i patentat el prototip d’un contactor exclusiu que maximitza l’absorció de CO2 gràcies a la gran superfície de la solució absorbent i a l’optimització de la turbulència d’entrada. Segons la companyia, aquests factors permeten l’absorció de CO2 en elevades quantitats amb un consum energètic relativament baix pel que fa al bombament del líquid i al funcionament de les turbines d’entrada, i amb uns requeriments d’espai mínims.
Al contactor d’aire el CO2 atmosfèric és absorbit per una solució d’hidròxid de potassi (KOH) i es genera carbonat de potassi (K2CO3). Tant l’hidròxid com el carbonat de potassi són substàncies no tòxiques, val a dir (de fet, entren en petites quantitats en molts productes alimentaris).
En vermell, el diòxid de carboni; en groc, l'hidròxid de potassi; en blau, el carbonat de potassi
Esquema de funcionament del contactor d'aire
El contactor d’aire de Carbon Engineering captura el diòxid de carboni mitjançant una solució d’hidròxid altament alcalina, optimitzada per a la ràpida absorció del diòxid gràcies a la selecció acurada d’additius i concentracions (© Carbon Engineering)
Components: el cicle de regeneració
En el cicle de regeneració, el carbonat de potassi passa a un reactor de pèl·lets on reacciona amb hidròxid de calci (Ca(OH)2). S’obté, d’una banda, hidròxid de potassi, que es reincorporarà novament al contactor, i de l’altra, amb l’expulsió del CO2 de la solució, carbonat de calci (CaCO3) sòlid. Aquest carbonat s’envia a un calcinador, a 900 ºC, que el descompon en òxid de calci (CaO) i CO2 pur en forma de gas, que s’afegeix al CO2 generat en tots els processos de funcionament del mur de turbines. La calor residual del calcinador, cal assenyalar, serveix per completar el subministrament elèctric de tota la instal·lació. El CO2 entra finalment en la fase de compressió per poder ser utilitzat posteriorment en processos industrials, o per ser derivat cap a instal·lacions de captura i emmagatzematge. Pel que fa a l’òxid de calci, entra en un tanc amb aigua i se n’obté nou hidròxid de calci que es reincorporarà al reactor de pèl·lets.
El cicle de regeneració, en detall
(© Carbon Engineering)
El procés, de principi a fi
(© Carbon Engineering)
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Carbon Engineering