La de Coia, amb sis sortides i tres carrils de circulació, és una de les rotondes més importants de la ciutat gallega. També és de les que registra més accidents de trànsit. Per solucionar-ho, l'Ajuntament la convertirà en turborotonda.


Les turborotondes

D'ençà que el poble de Grado, a Astúries, en va implantar la primera de l'Estat l'any 2009, les turborotondes s'han anat obrint pas a diverses ciutats espanyoles. Cal assenyalar malgrat tot que l'invent no és espanyol, sinó que el devem a enginyers de la Universitat de Delft (Països Baixos): en aquell país la turborotonda està àmpliament estesa des de fa prop de vint anys. A molts altres països europeus també se'n troben.

Les turborotondes es caracteritzen per forçar un flux espiral del trànsit, fent que els conductors hagin de triar la seva destinació abans d'entrar-hi i obligant-los a romandre al carril escollit fins a la sortida. D'aquesta manera s'eliminen moltes trajectòries conflictives, la cessió de pas només s'ha d'observar a l'entrada a la rotonda i, per força, desapareixen les decisions de sortida d'última hora (si no és mitjançant una infracció flagrant del codi de circulació). Tot això resulta en una major seguretat, velocitat i capacitat de la rotonda, sempre que s'opti per delimitar els carrils amb senyalització horitzontal, sense separadors elevats (cosa que se solia fer quan l'invent era recent).

Com a element negatiu, cal assenyalar que sovint la rotonda perd la seva funció de canvi de sentit, si més no per a aquells que hi accedeixin des de determinades vies d'entrada.


La turborotonda de Coia, a Vigo

La rotonda de Coia, a Vigo, és una de les més grans i importants de la ciutat. Fa més de 80 m de diàmetre i hi conflueixen sis vies. Al seu interior hi ha tres carrils de circulació. Per tots aquest factors, és un dels punts crítics de la ciutat gallega pel que fa a sinistralitat viària, amb una mitjana de trenta accidents per any, segons la Policia Local, la majoria d'ells per mal ús dels carrils.

Per posar-hi remei, l'Ajuntament de Vigo s'ha proposat convertir aquesta rotonda en una turborotonda, partint de l'experiència adquirida amb les altres de què ja disposa la ciutat, com la de la Gran Via. La de Coia, però, per les seves dimensions i capacitat, suposarà per als tècnics una repte molt més gran que les existents fins ara.

La transformació, val a dir, també implicarà importants restriccions quant a les possibles trajectòries, especialment pel que fa al carril dret, que veurà impossibilitat l'avanç en línia recta o el canvi de sentit, i haurà d'abandonar la turborotonda per la primera o segona sortida. D'altra banda, tothom qui vulgui fer un canvi de sentit, vingui d'on vingui, haurà de prendre el carril interior. D'aquí l'extrema importància d'una senyalització clara i correcta abans d'accedir a la rotonda, tal com veureu a la imatge de més avall.


VigoLogo


Les turborotondes en imatges

VigoQuè

Esquema general de funcionament d’una rotonda: què fem bé i què fem malament. Les turborotondes s'han creat per evitar trajectòries com les dels cotxes C, D i E del gràfic (© MotorPasión)


VigoGranVia

La primera turborotonda a la ciutat de Vigo fou la de la Gran Via (© El Faro de Vigo)


VigoCoia

La futura turborotonda de Coia serà la més gran de la ciutat de Vigo (© El Faro de Vigo)


Autors

Redactat per: Alfons Martínez Jaume

Per saber-ne més: Ajuntament de VigoEl Faro de Vigo


Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/04/16
Acceptat a 01/04/16
Presentat el 01/04/16

Volum Més enllà del Departament, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la mobilitat

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Seguretat viària

Disseny de vies locals i comarcals

Optimització de la capacitat viària

Localització

Puntuació document

0

Visites 69
Recomanacions 0