El servei sota demanda i les aplicacions mòbils van guanyant importància en el transport col·lectiu urbà de superfície: és el cas de Singapur i de Wageningen. En aquesta segona ciutat, la nova mobilitat implica a més l’ús de vehicles autònoms.
Contents
Singapur: servei d'autobús sota demanda
A Singapur funciona des d’abril de 2015 la plataforma Beeline, impulsada per l’autoritat per al desenvolupament de la informació i la comunicació (IDA) de la ciutat. Beeline pretén posar la demanda de l’usuari en el centre del servei d’autobusos urbans i fer que la xarxa de transport de superfície s’adapti als fluxos reals de les persones per la ciutat, sempre variables, i no a la inversa. L’apoderament dels clients s’aconsegueix mitjançant eines com l’aplicació mòbil Beeline (per a Android i iPhone): a partir dels suggeriments que hi formulen els potencials usuaris de l’autobús, l’autoritat del transport terrestre (LTA) de la ciutat analitza la viabilitat dels recorreguts proposats i es posa en contacte amb operadors privats que puguin estar interessats a cobrir la ruta. Això també ajuda les empreses a identificar els itineraris que tenen una demanda més alta de serveis ràpids i directes, i els assegura un mínim de passatge. Un cop aprovada la ruta proposada, el procés es tanca amb la possibilitat que dóna l’app als seus usuaris de reservar seients en el nou recorregut i de pagar pel servei també mitjançant l’aplicació. Altres avantatges del sistema són el seguiment permanent dels vehicles mitjançant GPS, la certesa que sempre hi haurà places per asseure’s, més comoditat que en el transport de públic convencional i un preu de servei inferior al dels taxis.
Des que es va posar en marxa la plataforma, la LTA ha analitzat prop de 3.400 possibles recorreguts. I el 3 d’agost de 2015 van començar a circular els primers serveis, concretament quatre rutes a l’hora punta del matí. Actualment ja hi ha disponibles molts més recorreguts, com es pot veure al web de Beeline, seguint el vincle adjunt. Els itineraris que s’hi presenten solen tenir una vigència d’un parell de setmanes, l’adaptació és permanent: sempre estan subjectes a canvis en funció de la retroalimentació dels clients i de la demanda futura.
La ruta B14, amb cinc parades a la zona d’origen (Sengkang East Way) i quatre al final de línia (complex Marina Bay). Previsió de parades i recorreguts per a la primera meitat de novembre de 2015
Països Baixos: vehicles autònoms
A Wageningen i Ede (província de Gelderland, Països Baixos) es començarà a provar el mes de novembre de 2015 una iniciativa més radical: els WEpods, minibusos autònoms, sense via reservada, que circularan amb reserva prèvia. Els assajos, que tindran una segona fase entre maig i juliol de 2016, es duran a terme amb dos vehicles WEpod EZ-10, resultat de la iniciativa governamental Dutch Automated Vehicle Initiative (a l’origen, també, d’actuacions com la dels combois de carretera autònoms). El cost del projecte WEpods és de 3,5 milions d’euros. Hi participen diverses institucions acadèmiques de Wageningen, Ede, Arnhem i Nimega.
Els minibusos WEpod EZ-10, fabricats per l’empresa EasyMile, assoleixen una velocitat màxima de 25 km/h i són capaços d’acollir sis passatgers (no hi ha xofer ni lloc de conducció, tot i que en un principi hi podria viatjar un sobrecàrrec). Com a vehicles autònoms, presenten les característiques habituals (sensors, geolocalitzadors, càmeres...), però es pretén que circulin en condicions reals, per la via pública, amb trànsit mixt i sense carril reservat, en un entorn urbà no adaptat: en això es diferencien d’altres sistemes de transport públic autònom, com el de Masdar City (EAU) o les llançadores de l’aeroport londinenc de Heathrow.
El vehicle WEpod EZ-10
Els passatgers se serviran d’un aplicació mòbil per reservar plaça en els vehicles i per obrir-ne les portes a les parades. El funcionament dels WEpods se supervisarà des d’una sala de control remota, i segons siguin els resultats de les proves, no s’exclou la possibilitat d’instal·lar algun dispositiu de conducció per tal que els passatgers puguin, excepcionalment, prendre el control del vehicle en cas de mal funcionament.
El trajecte previst, d’uns 10 km, és una ruta fixa entre el campus universitari i de recerca de Wageningen (WUR) i l’estació ferroviària d’Ede-Wageningen: es preveu que els primers usuaris dels vehicles autònoms siguin convidats de la universitat, que podran utilitzar els WEpod EZ-10 com a vehicles de cortesia, prèvia reserva a través de l’aplicació WEpods.
Autors
Redactat per: Alfons Martínez Jaume
Per saber-ne més: Beeline, WEpods, WEpods [vídeo]