Destaquem ADNPYR
#M2018
Coordinació de l'activitat: LPO, Ligue de Protection des Oiseaux
Altres participants: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Fundació Catalunya Pedrera
SEO, Sociedad Española de Ornitología
GANASA, Gestión Ambiental de Navarra
Institut d’Estudis Andorrans
Període: Gener 2018 - Desembre 2020
Contents
Descripció
Aquest és un projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la xarxa Educació Pirineus Vius (EPV, integrada per 60 entitats d'educació ambiental). Es nodreix de fons europeus Interreg POCTEFA i és coordinada per les sis entitats sòcies (Generalitat de Catalunya, Fundació Catalunya Pedrera, SEO/Birdlife, GAN-NIK, IEA, LPO) que representen la resta de membres de la xarxa EPV.
Inclou diferents accions:
1. Educar i sensibilitzar a través d'una exposició itinerant. Aquesta exposició s'ubicarà en una estructura mòbil anomenada Piribús, que itinerarà durant dos anys per 30 punts diferents del Pirineu (10 en territori català). Es preveu que l'etapa catalana començarà el novembre de 2018 i completarà 10 etapes de 15 dies cada una.
2. Valorar els diferents llocs del Pirineu, creant una aplicació mòbil i una web, única per a tot el massís, que valoritzarà els llocs, geolocalitzarà els itineraris d'interpretació i les activitats que es duen a terme.
3. Creació d'una plataforma MOOC de continguts i cursos on- line relacionats amb l'educació en els valors patrimonials i naturals dels Pirineus.
4. Establir vincles entre els professionals de la valorització del patrimoni i l'educació ambiental en dos seminaris d'intercanvi, sessions de co-formació i un comitè de seguiment del projecte Natura, Cultura, Turisme.
5. Promoure dinàmiques transfrontereres per obtenir resultats que les organitzacions de manera individual no podrien. Aprofitar l'experiència de les 60 entitats i proposar orientacions estratègiques de la serralada per a una valorització del patrimoni dels Pirineus i en el seu ús sostenible.
Finalitat de l'acció
- Sensibilitzar a través d'una exposició itinerant.
- Donar valor al patrimoni mitjançant la innovació, creant una aplicació mòbil, única per a tota la serralada, que valoritzarà els llocs, geolocalitzarà els itineraris d'interpretació i les activitats.
- Establir vincles entre les persones vinculades professionalment a la valorització del patrimoni i l'educació ambiental mitjançant dos seminaris d'intercanvi, sessions de co-formació i un comitè de seguiment del projecte Naturalesa, Cultura, Turisme.
- Promoure dinàmiques transfrontereres per obtenir resultats que les entitats, de manera individual, no podrien aconseguir.
- Aprofitar l'experiència de les 65 estructures de la Xarxa EPV i proposar orientacions estratègiques d per a una valorització sostenible del patrimoni dels Pirineus.
Novetats que aporta l'acció
Generar xarxa entre entitats de diferents regions que treballen l'educació ambiental. Generar coneixement des del món local sobre els valors del territori des d'una perspectiva global. Utilitzar un format de sensibilització innovador en un autobús itinerant que recorri els Pirineus de punta a punta.
Fonaments de la novetat
La xarxa Educació Pirineus Vius és la primera vegada que executa un projecte integral tan ampli i ambiciós. No s'ha realitzat mai una exposició d'aquestes característiques als Pirineus.
Per saber-ne més
Responsable: Anna Estella Viñeta