#M2018
Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Altres participants: Universitat Autònoma de Barcelona, Forestal Catalana SA
Període: Gener a Desembre 2018
Contents
Descripció
Programa de recuperació de la població d'ós bru a Catalunya, desapareguda a principis dels anys 90 del segle passat. En aquest projecte, que porta des de 1996 s'han realitzat moltes activitats de recerca i innovació. S'ha passat en poc més de 20 anys de no tenir ossos a més de 40 als Pirineus centrals. La població es troba principalment a les comarques de la Vall d'Aran i del Pallars Sobirà, i de forma més puntual a l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell.
Observacions
Aquesta activitat implica a altres administracions: Governs de França, Espanya, Andorra, Aragó i Navarra. Dins de Catalunya, implica al Conselh Generau d'Aran i la Generalitat de Catalunya (dos departaments: DTES i DARP).
Finalitat de l'acció
La finalitat principal és la recuperació d'una espècie prioritària per la Unió Europea. Espècie Protegida a Catalunya i Espanya, i catalogada com en Perill. Una altra finalitat també molt important és que aquesta espècie de gran depredador pugui coexistir amb la població local i les seves activitats tradicionals (ramaderia, apicultura, agricultura, caça) i amb el turisme de muntanya.
Novetats que aporta l'acció
Seguiment de la població per diferents metodologies per poder tenir una visió global de l'estatus de la població: sistemes automàtics de fotografia i vídeo, mostres de pèls i mostres de femtes, i anàlisi genètic de les mostres: microsatèl·lits i SNPs.
Estudi del creixement poblacional: reproducció, natalitat, mortalitat, cels, infanticidi, hibernació.
Estudi de l'activitat dels ossos i de les àrees vitals que ocupen.
Estudi de l'estructura poblacional: sex-ratio, age-ratio, descendència.
Estudi de la connectivitat de la població: barreres i passos més freqüentats.
Implementar un sistema global de prevenció efectiu contra els atacs d'ós bru sobre la ramaderia i l'apicultura.
La captura, transport i alliberament d'exemplars procedents d'Eslovènia: reintroduccions i translocacions d'exemplars.
Captura d'exemplars pirinencs amb paranys per poder estudiar la seva ecologia i etologia: protocol de captura, anestesia, manipulació, marcatge i alliberament d'ossos a Catalunya.
Seguiment dels exemplars capturats i marcats per satèl·lit: protocol de seguiment d'ossos a Catalunya.
Fonaments de la novetat
Són accions experimentals per aconseguir la recuperació d'una espècie de gran carnívor que va estar desaparegut de Catalunya
Per saber-ne més
Responsable: Santi Palazón Miñano