El vaixell més gran propulsat per vent

Una companyia sueca desenvolupa actualment un vaixell propulsat per vent, amb prestacions que el fan apte per a trajectes transoceànics i una gran capacitat de càrrega. Amb aquesta nau, la drassana vol contribuir a la descarbonització del transport marítim global de mercaderies.

L'Oceanbird de Wallenius Marine

Draft Alvarez Puerta 492431620-image1.jpeg

La drassana sueca Wallenius Marine es troba en l'actualitat desenvolupant el que serà, segons la companyia, el vaixell més gran del món mogut per la força del vent. Col·laboren en el projecte l'Institut Reial de Tecnologia (Kungliga Tekniska Högskolan, KTH) i la companyia de recerca marítima SSPA.

L'Oceanbird es destinarà al transport transatlàntic de cotxes i camions. Podrà carregar fins a set mil vehicles i travessar l'oceà a una velocitat de deu nusos (uns 18,5 km/h), cosa que li permetrà cobrir a distància en uns dotze dies: són quatre dies més dels que empraria un vaixell convencional, propulsat per combustibles fòssils, però en contrapartida les emissions carbòniques associades al transport es reduiran dràsticament, de més d'un 90%.

L'Oceanbird és un vaixell de vela sobredimensionat que destaca especialment per la seva alçada: efectivament, les cinc veles rígides (wingsails, no de roba sinó d'acer i compòsits diversos) assoleixen els 80 m, cosa que fa la nau el doble d'alta que un vaixell convencional de capacitat comparable.

Draft Alvarez Puerta 492431620-image2.jpeg

Recreació de l'Oceanbird, amb una alçada sobre el nivell del mar de 105 m (© Wallenius Marine)

El projecte persegueix principalment la mitigació dels impactes ambientals del transport marítim de mercaderies, modalitat que en data d'avui segueix suportant prop del 90% del moviment global de béns i productes. L'any 2018 el sector va emetre aproximadament 940 milions de tones de CO2, 130 de les quals a l'Espai Econòmic Europeu. Per posar-ho en perspectiva, si el sector del transport marítim de mercaderies fos un país, seria el sisè emissor mundial de CO2, darrera del Japó.

Draft Alvarez Puerta 492431620-image3.jpeg

Detall de les veles rígides: a diferència de les ales d'un avió, són de secció simètrica, per captar vents de babord i estribord. Les veles poden rotar lliurement sobre els 360 graus per aprofitar els angles que optimitzen la força del vent. A més, són retràctils fins a una alçada de només 60 m, per si el vaixell h de passar sota algun pont, o per mitigar turbulències per vents forts (© Wallenius Marine)

Wallenius Marine espera poder tenir construït un Oceanbird totalment operatiu abans de final de 2024, tot i que la companyia afirma estar en disposició d'acceptar les primeres comandes l'any 2021. En el desenvolupament de la nova nau hi col·laboren també altres vaixells de Wallenius, convencionals, ja existents, els quals han estat equipats amb sensors per tal que mesurin els canvis d'intensitat i de direcció dels vents a les alçades que assolirà l'Oceanbird i, en conseqüència, ajudin a afinar el disseny de les wingsails i dels estabilitzadors de sota el buc nou vaixell. D'altra banda, pel que fa als assaigs, a hores d'ara ja s'ha provat un model d'Oceanbird, a escala 1:30, en navegació pel port i l'arxipèlag d'Estocolm, a fi de recopilar dades útils per a la versió definitiva i optimitzar aspectes aerodinàmics.

Draft Alvarez Puerta 492431620-image4.jpeg

Comparativa de característiques de dues naus Wallenius Marine: convencional i Oceanbird. Cal assenyalar que per a situacions d'emergència i per les maniobres l'Oceanbird disposarà també d'un motor auxiliar, que la drassana assegura que funcionarà a partir d'energies netes (© CNN)

Podeu veure més actuacions que intenten fer de la nova navegació a vela una alternativa al transport marítim convencional als butlletins núm. 25 i núm. 32.

AUTORS

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Wallenius Oceanbird, Wallenius Oceanbird [vídeo].

INFORMACIÓ RELACIONADA

Wallenius Oceanbird Wallenius Oceanbird [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 06/12/20
Presentat el 06/12/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document