Biogàs a partir de llots de depuradora: dues actuacions

Presentem a continuació dues actuacions que tenen com a objectiu l'obtenció de biometà a partir dels llots originats en plantes de tractament d'aigües.

Barcelona: LIFE Nimbus

LIFE Nimbus (Non-impact bus) és un projecte que vol establir circuits d'economia circular entre la ciutat de Barcelona i les plantes de tractament d'aigües residuals de la seva àrea metropolitana, que esdevenen així ecofactories, instal·lacions capaces de depurar les aigües alhora que generen recursos de valor.

Es tracta d'una actuació de col·laboració entre el sector públic i el privat que pretén certificar la viabilitat tècnica i econòmica de les tecnologies power-to-gas (via per emmagatzemar els excedents de producció elèctrica a partir de fonts renovables), en aquest cas mitjançant la construcció i operació d'una unitat de demostració de metanació biològica que contribuirà, a més, a descarbonitzar el sector del transport públic a Barcelona i que ajudarà que la ciutat s'apropi a la neutralitat climàtica en el termini llarg.

Així, els llots residuals de les depuradores seran utilitzats per a la producció de biogàs destinat a l'impuls d'un transport públic amb menor impacte ambiental. Concretament, els destinataris del biometà que es generi seran autobusos de la flota de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

L'encarregada de revaloritzar els llots i de produir biometà apte per a vehicles serà l'estació de depuració d'aigües residuals del Prat de Llobregat, gestionada per Aigües de Barcelona. A més d'aquesta companyia, participen en el Projecte Nimbus Cetaqua, com a coordinadora; Labaqua, com a dissenyadora i constructora de la unitat de metanació biològica; el grup de recerca GENOCOV de la Universitat Autònoma de Barcelona, que desenvoluparà la tecnologia bioelectroquímica necessària per a l'actuació; i TMB, que hi aportarà un autobús de la seva flota amb una ruta diària d'uns 100 km, dels que normalment utilitzen la cotxera que té l'empresa a la Zona Franca, especialitzada en l'ús de gas natural comprimit.


Draft Alvarez Puerta 428131784-image1.jpeg

L'EDAR d'Aigües de Barcelona al Prat de Llobregat


El Projecte gaudeix de finançament de la Comissió Europea dins el marc del Programa LIFE, i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Illa de França: instal·lacions del SIAAP

En una lògica d'economia circular, de tancament de cicles, de millora de la qualitat ambiental i de mitigació del canvi climàtic, els vehicles que es proveeixin de gas natural (GNV) en algunes estacions de servei de l'Illa de França estaran reaprofitant les aigües residuals generades per prop de 2,6 milions d'habitants de la zona.

A Valenton, al departament de la Vall del Marne, hi ha una de les estacions depuradores d'aigua del SIAAP, el servei de sanejament de la regió. La planta té una capacitat mitjana de tractament de 600.000 m3 per dia.

En breu aquesta infraestructura esdevindrà, a més, generadora d'energia local, en forma de biometà produït a partir de llots. El biogàs serà utilitzat també localment, i els seus excedents seran revenuts a les estacions de servei de la zona que subministren GNV explotades per Endesa France. També es podria injectar-ne una part a la xarxa convencional de distribució de gas natural.

S'espera que Valenton pugui començar a generar GNV a partir de 2023. El volum que es preveu de produir i que es vendrà a Endesa France serà inicialment de 40 GWh/any, amb expectativa d'arribar als 220 GWh/any cap a 2030. Així, el gas produït per biometanació a la planta de Valenton assolirà volums de fins a 15.000 t/any, equivalents al consum anual de mil camions GNV de grans dimensions.

Inicialment seran tres les estacions de servei que subministraran el biometà de Valenton: una a Bonneuil-sur-Marne, a 3 km de la planta depuradora d'aigües; una altra a Wissous, al departament d'Essonne, a uns 10 km de Valenton; i una tercera, encara en construcció, es trobarà a Saint-Denis, a una trentena de quilòmetres de la depuradora, a la perifèria nord de París.

AUTORS

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume.

Per saber-ne més: Advanced Biofuels USA, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Gaz Mobilité.

INFORMACIÓ RELACIONADA

Advanced Biofuels USA Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Gaz Mobilité

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/12/20
Presentat el 16/12/20

Volum Més enllà del Departament, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Producció i consum sostenible

Substàncies químiques

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Governança

Mecanismes col·laboratius

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document