El Priorat


El projecte PaHisCat, elaborat per un equip de la Universitat de Lleida i coordinat per l’Observatori del Paisatge , és un treball de recerca sobre el paisatge històric que pretén entendre i difondre les traces del passat visibles en algunes de les unitats de paisatge  identificades en els catàlegs de paisatge de Catalunya elaborats per l’Observatori. D’una banda, el projecte pretén aproximar-se al coneixement dels canvis esdevinguts en el paisatge al llarg del temps, per la qual cosa cal reconstruir com era el territori durant els segles anteriors. I, de l’altra, fer que aquestes dades serveixin per gestionar millor el territori, de manera que abans d’actuar-hi es pugui conèixer l’origen històric d’allò que es vol transformar i els vestigis que ne queden. La primera fase del projecte es va realitzar l’any 2011 i va incloure l’anàlisi de quatre unitats de paisatge (Vall Cerdana, Horta de Pinyana, Conca de Poblet i Terraprims).

  Ara, la web del projecte PaHisCat ha incorporat el treball "Caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana", desenvolupat pel Grup d'Estudis del Paisatge Històric de la Universitat de Lleida, per encàrrec de l'Observatori del Paisatge i la col·laboració de l'associació Prioritat, en el marc d'un conveni signat amb la Diputació de Tarragona. El Priorat passa a ser el cinquè paisatge estudiat a PaHisCat, unint-se així als d’Horta de Pinyana, Conca de Poblet, Terraprims i Vall Cerdana.

  Aquest estudi forma part dels treballs previs per a la preparació del Dossier de Candidatura UNESCO "Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge agrícola de la muntanya mediterrània", impulsat pel Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona i l'associació Prioritat.

  Les seves aplicacions són diverses:

  • Reforçar la documentació de base per a la Candidatura a Patrimoni Mundial.
  • Servir de base per a les iniciatives impulsades per la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat, en tant que embrió d’ens del pla de gestió de la candidatura.
  • Constituir una eina útil per a la gestió, ordenació i valorització del territori, d’ús sobretot per als ajuntaments de la comarca (coneixement i regulació del sòl no urbanitzable, planejament urbanístic, etc.).
  • Servir de base per a noves iniciatives turístiques, culturals i educatives, així com per a l’impuls d’iniciatives locals (públiques si privades) en gestió, ordenació i valorització del paisatge.
  • Contribuir al coneixement, la comprensió i la posada en valor d’aquest paisatge històric per als mateixos habitants de la comarca i el país en general, com una realitat formada al llarg dels segles, i sensibilitzar-los sobre els seus valors històrics, culturals i identitaris.

Redactat i més informació

Redactat per: Observatori del Paisatge i Cristina Gil

Per saber-ne més: Observatori del Paisatge


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Sensibilització social

Observació del paisatge

Localització

Puntuació document

0

Visites 95
Recomanacions 0