El High-Level Political Forum(HLPF) és la plataforma principal de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible, que te com a missió principal fer el seguiment i revisar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus Objectius per al Desenvolupament Sostenible(ODS), a nivell global.

Aquest any l’HLPF va tenir lloc a Nova York entre el 9 i el 18 de juliol, i va comptar amb la presència de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, fet que s’emmarca dins de l’estratègia del Departament  de Territori i Sostenibilitat (DTES) d’abordar les polítiques urbanes de forma integrada mitjançant l’Agenda Urbana de Catalunya, prioritzant  matèries tan primordials com l’accés a l’habitatge.

El programa de l’HLPF constava de dues parts:

 • Del 9 al 13 de juliol. Es tractava d’una part més de discussió tècnica o temàtica, en la qual es va revisar l’estat d’implementació dels següents ODS:
  • ODS 6 (gestió de l’aigua),
  • ODS 7 (accés a l’energia sostenible),
  • ODS 11 (ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles),
  • ODS 12 (models de consum i producció responsables),
  • ODS 15 (ecosistemes) i
  • ODS 17 (reforçament dels mitjans d’implementació global de l’Agenda 2030).

Particularment, i des de l’òptica estrictament urbana, l’11 de juliol, va tenir lloc una sessió temàtica per a la revisió de l’estat d’implementació de l’ ODS 11.


DGOTU_ODS

 

 • Del 16 al 18 de juliol. Va ser una part més institucional, amb reunions ministerials restringides a Estats Membres de les Nacions Unides. Es van succeir un seguit de presentacions individuals i també en format panel, protagonitzades pels ministres de diversos estats per tal d’explicar l’estat d’implementació de l’Agenda 2030, i avançant les polítiques públiques dirigides a tal efecte . Pel que fa a Europa hi van participar: Grècia, Letònia, Albània, Irlanda, Suïssa, Andorra, Hongria, Malta, Polònia, Romania i Espanya.

Participació de la Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori a l’HLPF

Atesa la seva condició de govern subnacional, la delegació catalana va participar essencialment en dos esdeveniments, tots ells organitzats per la  Global Task Force:

 • Sessió preparatòria de la Global Task Force ( 15 de juliol). Es tractava d’una sessió interna de la Global Taskforce, amb convocatòria per invitació, en la què es va discutir el posicionament dels membres representats a la Global TaskForce, i més específicament el 2nd Report on Local and Regional Governments on the HLPF (2018).

 

 • Local and Regional Governments Forum (16 de juliol). Dins la part de l’HLPF institucional, el 16 de juliol va tenir lloc el primer Fòrum Internacional de Governs Locals i Regionals. Es tractava d’una fita molt rellevant i sense precedents, atès que per primer cop, els governs locals i subnacionals tenien presència a les Nacions Unides, en el marc de la submissió per part dels Estats dels seus informes voluntaris sobre la implementació dels ODS. En d’altres paraules, per primer cop, les Nacions Unides integren en el seu fòrum polític la veu d’altres representants que no siguin nacionals.

  La delegació dels Governs Locals i Regionals present al HLPF va comptar amb 226 participants dels 5 continents, dels quals 55 eren representants polítics, entre ells el Secretari d’Hàbitat Urbà i Territori del DTES, Agustí Serra.

L’acte es va presentar per una nodrida representació de Nacions Unides (President de l’Assemblea General, Vice-Secretària General, Directora Executiva d’UN-Hàbitat), i es van desenvolupar  els següents temes:

 1. L’ODS 11 i les seves interrelacions amb els altres ODSs, sota una revisió profunda, i reptes clau per a la seva implementació
 2. La implicació dels governs regionals i locals en la preparació dels informes nacionals voluntaris
 3. La necessitat d’una planificació territorial integrada per a la consecució dels ODSs
 4. El replantejament dels sistemes de finançament sub-nacional per accelerar la implementació de l’Agenda 2030
 5. El monitoratge local i sub-nacional
 6. L’establiment de sinèrgies i la implementació coherent de múltiples acords a nivell local   

                                

DGOTU_hlpf2


Conclusions

Com a resum, pel que fa al DTES, es reafirmen les següents idees:

 • L’Agenda Urbana te una forta imbricació amb l’Agenda 2030
 • Cal localitzar els ODS a nivell local i territorial
 • Es considera la planificació territorial un marc integrador de polítiques urbanes i de governança multinivell
 • Cal replantejar els sistemes de finançament a tots els nivells de govern

L’objectiu últim de l’HLPF és remarcar la necessitat d’una major implicació dels governs locals i subnacionals en la implementació de l’Agenda 2030 i de l’Agenda Urbana, conscienciant als Estats de la importància de comptar amb tots els nivells de governança.


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per: Marc Darder i Cristina Gil

Per saber-ne més: Marc Darder

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/18
Acceptat a 01/09/18
Presentat el 01/09/18

Volum Notícies, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Valorització territorial

Edificació

Sostenibilitat

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació ambiental

Localització

Puntuació document

0

Visites 103
Recomanacions 0

Compartiu aquest document