Direcció del projecte/coordinació de l’activitat: Direcció General de Polítiques Ambientals

  Període: 01/01/2015 a 31/12/2015

Descripció

L’any 2009, en el marc d’un contracte amb la Universitat de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat va elaborar l’informe “Avaluació i grau d’amenaça i estat de conservació de diferents tipus d’hàbitats”. Aquest informe, que posteriorment va ser revisat l’any 2012, determina, a través de diferents paràmetres botànics i ecològics, el grau d’interès de conservació i el grau d’amenaça dels hàbitats de Catalunya. En funció del grau d’amenaça i de l’interès de conservació, els hi fa correspondre un valor de menys a més què, pel grau d’amenaça, va de 0 a 4 punts i, en el cas de l’interès de conservació, va de 6 a 20 punts. El resultat d’aquest informe ha permès conèixer quins són els 54 hàbitats (hàbitats amb codi llegenda) que requereixen un major nivell d’atenció per la seva importància com a elements naturals (major interès de conservació) i quins d’ells tenen major probabilitat de patir pertorbacions que posen en perill la seva estructura, composició, equilibri i, en definitiva, la seva pervivència (major grau d’amenaça) L'any 2015, a partir d’aquest llistat d’hàbitats, s’ha aplicat un criteri de vulnerabilitat per fragmentació d’hàbitats que ha permès fer un segon filtre per prioritzar els hàbitat que, a banda de tenir un elevat interès de conservació i elevat grau d’amenaça, estan situats en territoris altament humanitzats, com són els espais litorals. Del resultat d'aquest criteri de filtració en resulta la identificació in situ de 6 hàbitats amb més grau d'amenaça i elevat interès de conservació. L'any passat (any 2014) es van identificar altres 19 hàbitats localitzats en altres espais no litorals.

Finalitat de l'acció

Frenar la pèrdua de biodiversitat dels espais litorals (situats en territoris altament humanitzats i que es troben principalment fora dels espais naturals de protecció especial) a Catalunya, i assegurar així la protecció i conservació dels 6 hàbitats amb més greu amenaça i elevat interès de conservació identificats.

Novetats que aporta l'acció

Detectar per primera vegada a Catalunya in situ a un nivell local molt detallat i precís l'estat actual de conservació de cadascun dels 6 hàbitats dels espais litorals amb més greu amenaça i elevat interès de conservació identificats.

Fonaments de la novetat

Detectar per primera vegada a Catalunya in situ a un nivell local molt detallat i precís l'estat actual de conservació de cadascun dels 6 hàbitats dels espais litorals amb més greu amenaça i elevat interès de conservació identificats. Aquesta diagnosi ha de comprendre la descripció acurada dels usos o activitats que poden amenaçar la seva supervivència (pressions i amenaces), i finalment descriure les mesures que s'han de realitzar per garantir la seva conservació.

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/15
    Acceptat a 01/01/15
    Presentat el 01/01/15

    Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, 2015
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

    Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

    Nous objectes de conservació

    Nous actors de la conservació

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 56
    Recomanacions 0