Direcció del projecte/coordinació de l’activitat: Direcció General de Polítiques Ambientals

Període: 01/01/2013 a 31/12/2014


Descripció:

L'elaboració dels indicadors sobre l'adaptació al canvi climàtic s'ha fet a partir de considerar l'assoliment de tres diferents nivells d'integració:

  1. Indicador per a cada una de les 156 mesures proposades, si és possible;
  2. Indicador per a cada sector i sistema i
  3. Indicador global per al conjunt de Catalunya i de complir, alhora, els requisits bàsics següents:
  • Que siguin fàcils d'aconseguir, és a dir, que sigui possible accedir fàcilment a la informació;
  • Que hi hagi dades històriques del que es mesura;
  • Que l'indicador sigui fàcil d'interpretar i finalment,
  • Que evidentment la informació i les dades siguin específiques per al territori català.


Observacions:

L'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic 2013-2020 (ESCACC), elaborada per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i aprovada pel Govern el novembre del 2012 (Acord de Govern GOV 115/2012, de 13 de novembre, DOGC núm. 6254), estableix com a objectius operatius la generació i transferència del coneixement sobre l'adaptació al canvi climàtic, i l'augment de la capacitat adaptativa dels sectors socioeconòmics i sistemes físics més vulnerables de Catalunya. Per tal d'assolir aquests objectius, l'ESCACC proposa un total de 182 mesures d'adaptació, trenta de les quals són genèriques, com l'elaboració de la Llei Catalana de Canvi Climàtic. Tenint en compte la naturalesa transversal de les polítiques d'adaptació al canvi climàtic, aquestes mesures hauran de ser impulsades pels diferents departaments i òrgans de la Generalitat de Catalunya -mitjançant la redacció de plans sectorials d'adaptació al canvi climàtic- i, a nivell local, per la resta de l'administració pública (en ambdós casos amb la participació del sector privat).


Finalitat de l'acció:

Aquesta activitat està dirigida a que a finals del 2014 poder disposar d'una proposta integrada d'indicadors d'adaptació als impactes del canvi climàtic a Catalunya de manera que permetin fer el seguiment i avaluació tant de l' ESCACC com dels plans sectorials i poder reportar a la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic.


Novetats que aporta l'acció:

Elaboració per primera vegada a Catalunya d'uns indicadors del grau d'adaptació al canvi climàtic.


Fonaments de la novetat:

La tasca d'avaluació sobre la bondat de les mesures d'adaptació no és fàcil. Així ho reconeix la Comissió Europea en la Comunicació al Parlament, al Consell, al Comitè econòmic i social i al Comitè de les Regions sobre l'Estratègia Europea d'Adaptació al Canvi Climàtic (COM (2013). Efectivament, en aquesta comunicació s'hi afirma: El monitoratge i avaluació de les polítiques d'adaptació al canvi climàtic són cabdals. Tot i així, l'èmfasi encara es focalitza molt més en la monitorització i l’avaluació dels impactes que no pas en el de les accions d'adaptació i llur eficàcia. La Comissió desenvoluparà indicadors per ajudar a avaluar els esforços d'adaptació arreu la Unió Europea, tot i utilitzant els fons Life i d’altres. Per tant, tant la novetat de la tasca encomanada així com la manca de referències, fan que la recerca d'indicadors d'adaptació no sigui ni simple ni fàcil. Això explica, en part, l'avenç diferent en l'establiment dels indicadors d'adaptació a Catalunya.


DGPA_Canvi_climàtic_Catalunya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/14
Acceptat a 01/01/14
Presentat el 01/01/14

Volum Oficina Catalana del Canvi Climàtic, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos instrumentals

Previsió

Medi ambient i sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 91
Recomanacions 0