Servei: Direcció General de Polítiques Ambientals
Període: 01/04/2014 a 14/11/2014
Descripció
Nova metodologia per a l'estudi de connectivitat ecològica que permeti detectar els àmbits crítics per al manteniment de la funcionalitat connectora, concretant-los amb un nivell de detall que serveixi per orientar les avaluacions ambientals dels plans i els projectes que es tramitin en un àmbit territorial determinat.
Observacions
La metodologia es presenta i s'aplica en un estudi de cas en l'àmbit de les comarques gironines on una de les problemàtiques que ha estat identificada a escala del planejament territorial parcial és l'efecte barrera que produeixen actualment la carretera A-26 i els sòl urbans i urbanitzables existents entre l'Alta Garrotxa i el riu Fluvià. L'activitat de desenvolupament urbanístic i l'execució de projectes en tot aquest àmbit en els darrers anys, particularment en el tram Castellfollit-Besalú, ha fet palesa la necessitat de disposar d'un estudi de detall i alhora global de l'àmbit.
Finalitat de l'acció
Obtenir una eina conclusiva i aplicable en la presa de decisions territorials sobre la protecció i la millora de la connectivitat dins la matriu territorial d'un àmbit amb pressió urbana i presència d'infraestructures amb efecte barrera.
Novetats que aporta l'acció
La nova metodologia permet identificar els sectors del territori, contrastar i complementar els espais d'interès connector delimitats pel planejament territorial, per tal de zonificar els espais d'interès connector i els espais de valor territorialment estratègic per garantir la funcionalitat dels connectors ecològics de la matriu territorial. Aquest treball permet detectar els àmbits crítics i preveure mesures concretes de protecció, millora o recuperació de la funcionalitat connectora, que es recullen en un programa de mesures d'actuació avaluable a través d'un programa de seguiment.
Fonaments de la novetat
- Detecta els àmbits crítics per al manteniment de la funcionalitat connectora tenint en compte l'efecte barrera que produeixen actualment les carreteres i els sòls urbans i urbanitzables existents.
- Concreta a nivell urbanístic i vincula normativament en el planejament municipal els espais d'interès connector (per a protegir-los) i els punts crítics per a la connectivitat (per a pal·liar-los mitjançant l'aplicació de mesures i actuacions).
- Proposa actuacions urbanístiques i executives concretes per al foment de la connectivitat ecològica.
- Estableix criteris per a l'avaluació ambiental de plans urbanístics i d'infraestructures que es tramitin en l'àmbit.
- Disposa un mètode d'avaluació, vigilància i seguiment de les àrees amb funció connectora identificades mitjançant un sistema d'indicadors numèrics que validin l'eficiència del programa d'actuacions proposat o bé permetin l'orientació de les actuacions.