Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre

 

Altres participants

  • ATM de Girona
  • ATM de Lleida
  • ATM de Camp de Tarragona
  • Altran Consulting and Information Services, Sa

  Període: gener 2015 - desembre 2015

Descripció

L'objectiu és captar les dades del servei efectivament prestat per la xarxa de Rodalies utilitzant quatre dispositius genèrics Android, de baix cost (tablets) i alta fiabilitat, embarcats durant quatre mesos.

La tecnologia desenvolupada per l'empresa consultora ha permès, utilitzant el GPS dels dispositius, monitoritzar la posició del tren a la xarxa en temps real i la seva velocitat instantània cada 5 segons. Aquestes dades s’han enviat, via GPRS, a un sistema central de seguiment i, mitjançant un algoritme de velocitat instantània i arribada a la zona d’influència de l’estació, s’han enregistrat els horaris reals de prestació dels serveis per comparar-los amb els horaris del servei teòric programat.

D’altra banda, per mantenir la continuïtat d’aquest monitoratge, a les estacions soterrades (túnels) ha estat necessari la instal·lació de balises Bluetoooth Lowenergy, dispositius eBeacons amb un cost molt baix, provant dos models diferents: SitckNFind i Redbeacon.


Draft Garcia 981844699-DGIMT Tecnologia baix cost-DGIMT Tecnologia baix cost 600.jpg

  El resultat de la detecció mitjançant GPS ha estat positiva: en estacions en superfície no terminals es van aplegar correctament entre el 97% i el 100% de les dades, i només es van detectar problemes a les estacions terminals que es van resoldre ajustant l’algoritme de detecció de l’aturada del tren.

Quant a la detecció mitjançant eBeacons, el model SitckNFind no va donar els resultats esperats amb els criteris d’ubicació emprats, mentre que el model Redbeacons va donar resultats molt positius, similars als obtinguts mitjançant GPS.

Atès que els resultats han estat força equivalents amb el sistema de comptatge que utilitza ADIF, amb la qual cosa facilita més continuïtat de la informació, es conclou que la prova pilot ha mostrat la seva viabilitat tecnològica per monitoritzar de forma adequada la prestació d’aquests serveis i que, incorporant algunes millores, es podria definir un projecte escalable al conjunt de la flota.

 

    Back to Top

    Informació del document

    Publicat a 01/01/15
    Acceptat a 01/01/15
    Presentat el 01/01/15

    Volum Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre, 2015
    llicència: CC BY-NC-SA license

    Descarrega el document

    Per descarregar-te el document original, prem el botó:

    Tradueix el document

    Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

    Categories

    Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

    Mobilitat de passatgers

    Orientació a l'usuari

    Localització

    Puntuació document

    0

    Visites 78
    Recomanacions 0