Direcció de projecte: Direcció General d’Infraestructures i Mobilitat Terrestre
Període: gener 2015 – desembre 2015
Descripció:
El sistema d'avaluació d'inversions de transport (SAIT) és una aplicació de la metodologia d'avaluació quantitativa d’anàlisi cost-benefici (ACB). Es basa en la comptabilització, en termes monetaris, dels costos i dels beneficis socials estimats de les infraestructures projectades per tal de prioritzar-ne aquelles en què es prevegi un benefici social net més alt i descartar-ne, si fos el cas, aquelles en què es preveu un benefici social més baix o, fins i tot, nul. Aquesta metodologia és molt coneguda i s'ha aplicat per a l'avaluació d'infraestructures, especialment als països nòrdics i anglosaxons, des de mitjan segle passat. És, per tant, una metodologia molt provada, contrastada i consistent, tot i que és el primer cop que s'aplica al Departament.
Objectiu
La instrucció DGIMT/1/2015 estableix que totes les unitats que depenen orgànicament o funcional de la DGIMT i també de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU quan faci estudis o projectes impulsats per la DGIMT, han de fer una preavaluació seguint la metodologia SAIT sempre que els projectes o estudis corresponguin a alguna d'aquestes infraestructures:
- Viàries: nova carretera, condicionament o desdoblament, variant d'una carretera, millora local d'una carretera, carril bus o bus/VAO,
- Ferroviàries: nova línia de ferrocarril, perllongament o desdoblament, nova estació de ferrocarril, nova línia d'alta velocitat, nova estació d'alta velocitat.
En fases posteriors es vol ampliar a altres tipologies d'inversions en transport.
El SAIT té com a objectiu ser el sistema de valoració comú, eficient i de qualitat que garanteixi la correcta utilització dels recursos econòmics disponibles pel que fa a les inversions en infraestructures de transport al Departament de Territori i Sostenibilitat. La metodologia ACB, base del SAIT, permet analitzar els projectes de transport des d'un punt de vista socioeconòmic avaluant-ne els impactes socials. Aquests impactes afecten tant a les persones usuàries i als operadors/gestors de les infraestructures com a l'Administració pública i al conjunt de la societat. El SAIT ha de ser una eina clau en la presa de decisions que ajudi a identificar i prioritzar aquelles inversions que tinguin més rendibilitat social per al conjunt del territori.
Ha fet possible la homogeneïtat de criteris sobre la manera d'avaluar la rendibilitat social de les inversions en infraestructures de transport terrestre.
Cal aplicar la metodologia ACB per tal que sigui l'eina d'avaluació quantitativa que s'utilitzi en totes les preavaluacions dels projectes i estudis encarregats per la DGIMT.