Heu accedit a El Trimestral d’RDI del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Quan pensàvem que amb la vacunació massiva podríem recuperar una certa normalitat ens trobem de nou davant d’una altra onada de la pandèmia, la sisena, que ens augura un camí més llarg del que suposàvem. Aquesta situació ve a reiterar la necessitat de consolidar el teletreball com a base de la feina per objectius, una nova manera de fer que no només implica una avaluació diferent de la productivitat i de la competitivitat, sinó també una visió diferent dels requeriments de la mobilitat i de l’ús del territori i l’habitatge. En aquest nou escenari d’incertesa i d’adaptació, com ja hem indicat en anteriors butlletins, les actuacions amb un component prioritari de recerca i d’innovació esdevenen imprescindibles per anticipar problemàtiques i desenvolupar-hi solucions.

Us convidem a explorar la quarantena llarga d’articles, molt diversos, que conté aquesta edició.

Ens agradaria destacar l’article sobre remediació i reciclatge de sòls contaminats pel fet que és el resultat d’una nova manera de col·laboració: a través d’un pla pilot que té com a objectiu posar en contacte els investigadors beneficiaris de beques Beatriu de Pinós amb entitats governamentals i administracions públiques, hem pogut avaluar les possibilitats d’ús de nanopartícules amb propietats adequades que puguin contribuir a descontaminar sòls i aigües amb concentracions excessives d’arsènic.

Volem ressaltar també la notícia sobre el desplegament de la Digital Catalonia Alliance (DCA), liderada per la Secretaria de Polítiques Digitals del DVPDT. Es tracta d’una actuació que té com a objectiu aglutinar els actius de la quàdruple hèlix per posicionar Catalunya com a país digital. A través d’una estratègia que implica molts agents, i per tant amb col·laboració publicoprivada, es promourà el creixement de cinc àmbits i comunitats del desenvolupament tecnològic digital: la Internet de les coses (IoT), els drons, la intel·ligència artificial, la indústria aeroespacial directa i indirecta (NewSpace) i la ciberseguretat.

A la secció “Més enllà del Departament” us oferim un apunt monogràfic sobre l´ús de la terra premsada com a material d’edificació històric però vigent, de baix cost i amb gran eficiència energètica, ambiental i de circularitat. Us n’expliquem els aspectes tradicionals i d’innovació a partir de cinc projectes de cinc països diferents.

Esperem que tot plegat sigui del vostè interès i aprofitem l’avinentesa per desitjar-vos unes bones festes.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/12/21
Acceptat a 21/12/21
Presentat el 21/12/21

Volum Introducció, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 45
Recomanacions 0

Compartiu aquest document