Reutilització

  • L’aigua regenerada és el recurs que s’obté a l’hora d’aplicar un tractament més avançat a l’aigua ja depurada .
  • Per segon any consecutiu, s’incrementa l’ús d’aigua regenerada per a usos ambientals, agrícoles, industrials, recreatius i municipals.
  • En el 2016 ha continuat l’increment d’aigua regenerada per a usos industrials provinent del terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou, que passa d’una producció de 3,5 hm3 de 2015 als prop de 4 hm3 de l’any passat

  Catalunya ha reutilitzat durant el 2016 un total de 30,5 hm3 d’aigua regenerada, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest cabal suposa un increment prop del 4% respecte del 2015 i s’ha obtingut sotmetent l’aigua sanejada a les depuradores públiques catalanes a un tractament de regeneració terciari perquè assoleixi els nivells requerits per al seu ús posterior, d’acord amb el Reial decret 1620/2007.

L’aigua regenerada, que és el recurs que s’obté en aplicar un tractament més avançat –terciari- a l’aigua ja depurada, s’ha destinat al reg agrícola, de zones urbanes i camps de golf; neteja de carrers; recàrrega d’aqüífers; generació de cabals de manteniment i usos industrials, entre altres aplicacions. D’aquesta manera, s’evita extreure del medi els 30,5 hm3 dels consums que es satisfan amb l’aigua regenerada, amb el consegüent benefici mediambiental.

Dels 30,5 hm3 emprats, 19,1 (el 62%) s’han destinat a usos ambientals; 5,2 (17%) a usos recreatius; 2 (6%) per a usos agrícoles; 3,9 (13%) per a usos industrials; i 0,3 (2%) per a usos municipals.

Cal tenir en compte que s’ha incrementat, respecte dels anys anteriors, els volums reutilitzats per usos agrícoles, recreatius, municipals i ambientals.


Planta d’osmosi inversa al terciari de Vila-seca i Salou

Planta d’osmosi inversa al terciari de Vila-seca i Salou


Continua el creixement en l’ús industrial de l’aigua regenerada

L’increment més destacat durant el 2016 s’ha tornat a obtenir en els usos industrials, augmentant la producció d’aigua regenerada del terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou (Tarragonès), que ha passat d’1,37 hm3 el 2013, 2,4 hm3 el 2014 i 3,5 hm3 l’any 2015 a una producció propera als 4 hm3 l’any passat.

Aquesta quantitat d’aigua regenerada prové del terciari de la depuradora de Vila-seca/Salou. A l’aigua depurada, procedent de les depuradores de Tarragona, Vila-seca i Salou, se li aplica un tractament de regeneració i, posteriorment, un altre tractament de doble osmosi per tal d’adequar la seva qualitat a les necessitats de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona.

Com s’observa en el gràfic, el màxim volum d’aigua regenerada es va assolir en els anys 2007 i 2008, coincidint amb la greu sequera que va afectar a tot el país i que va comportar un alt volum d’aigua regenerada per a usos ambientals. En els anys següents, que en general han estat més humits, no ha estat necessària una producció més elevada d’aigua regenerada en aquest darrer àmbit i l’increment ha estat en els usos industrials, afavorint l’alliberament de recursos que es podran destinar a l’abastament domèstic.

 

Imatge_3_noticia_7_ACA


Increment reutilització

Informació relacionada


Autores

Redactat de la noticia: Montserrat Aloma i Marga Torre

Per saber-ne més: Montserrat Aloma

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/12/17
Acceptat a 01/12/17
Presentat el 01/12/17

Volum Notícies, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Localització

Puntuació document

0

Visites 75
Recomanacions 0