Coordinació de l’activitat: Agència Catalana de l’Aigua (ACA)
Altres participants: INCLAM / Water Idea
Període:juliol de 2010 — novembre de 2010
Objectiu: Asseure les bases conceptuals per a la definició d’un Pla de recerca i innovació específic de l’ACA (anomenat PRI-ACA), de manera tal que canalitzi tot un seguit d’iniciatives prèvies encetades per diferents estaments de l’entitat —molt particularment, el projecte InnoCat del Departament de Gestió dels Recursos Hídrics (DGRH)— i que alhora sigui integrable en el PRI departamental i coherent amb les directrius del PRI 2010-2013, aprovat pel Govern de la Generalitat.
Descripció:
A grans trets, les activitats concretes que es duen a terme en aquesta actuació són:
- Identificació de les necessitats en matèria d’R+D+I dels diferents estaments organitzatius de l’ACA i els actors del sistema ciència-tecnologia-empresa català més qualificats per dur-les a terme.
- Alineació i priorització de les diferents línies d’R+D+I detectades d’acord amb el Programa de mesures del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (DCFC) i, eventualment, la seva coordinació amb altres entitats de la Generalitat.
- Avaluació de la sostenibilitat d’aquestes línies d’R+D+I segons criteris tècnics i econòmics, en particular tenint en compte la possibilitat de cofinançar-les mitjançant diferents instruments competitius de cofinançament estatals i europeus.
- Definició de continguts científico-tècnics (a escala bàsica de poc detall) de cada línia d’R+D+I.
- Proposta d’un model d’estructuració de l’ecosistema d’R+D+I català en el món de l’aigua adient per escometre els objectius plantejats, considerant alhora mecanismes adients per a la contractació d’activitats d’R+D+I (com ara el diàleg competitiu).
Beneficiaris:
- La mateixa ACA i, per alineació d’objectius, la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES).
- L’entorn científic del món de l’aigua, aglutinat entorn l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), del qual l’ACA és patró.
- L’entramat de centres tecnològics de Catalunya (xarxa TECNIO) i d’empreses intensives en coneixement (spin off) i/o altament especialitzades en l’àmbit de l’aigua.
Productes derivats:
Sota els auspicis del projecte FP7 IMPRINTS, l’ACA va ser convidada en novembre de 2011 a realitzar una presentació a Brussel·les, davant de la Comissió Europea (CE), del model conceptual d’ecosistema d’R+D+I resultant d’aquesta actuació en el marc d’unes jornades CIS-SPI Brainstorming (Common Implementation Strategy / Science-Policy Interfacing), destinades a promoure la interacció entre l’entorn científic i l’administració pública.
Destaquem
Imatges
Figura 1. Esquema conceptual de la integració de les activitats de l’entorn científic en la formulació de les polítiques de l’aigua i la seva execució.
Figura 2. Proposta d’estructuració de l’ecosistema d’R+D+I en l’àmbit de l’aigua a Catalunya, exercint l’ACA un rol de promotor i incentivador per a la creació de partenariats tecnològics competitius.
Figura 3. Proposta d’articulació del cicle d’R+D+I en l’àmbit de l’aigua a Catalunya, exercint l’ACA un rol d’agent promotor i incentivador, estimulant l’entrada en mercat dels resultats de les activitats d’R+D+I (per exemple, a través del patronatge tecnològic) i garantint alhora la transferència de tecnologia i coneixement a l’ACA.