Coordinació de l’activitat: Agència Catalana de l’Aigua (ACA)
Altres participants: Grup d’Hidrologia Subterrània (GHS-UPC)
Període:maig de 2010 — desembre de 2010
Objectiu:
Establir les bases teòriques i metodològiques per al posterior desenvolupament i implementació d’una eina de suport a la presa de decisions orientada a la selecció de les tècniques més adequades de descontaminació d’aqüífers afectats per NAPL (Non Aqueous Phase Liquids) i per a la valoració d’expedients de restauració, amb un enfoc que permeti integrar tots els aspectes del problema (causes, trajectòries i receptors) sense necessitat de recórrer a modelitzacions d’alt cost computacional.
Descripció:
Els NAPL són productes molt poc solubles en l’aigua (i, per tant, persistents en el medi a llarg termini), però suficientment com per generar problemes mediambientals. Un 83% dels expedients de restauració corresponents a episodis de contaminació per fonts d’origen puntual gestionats per l’ACA corresponen a aquest tipus de contaminants i, més concretament, a hidrocarburs (58%) i compostos organoclorats (25%).
Tradicionalment, el disseny d’estratègies de remeiació d’aqüífers s’ha fet sense quantificar els riscs associats a una fallida de l’actuació de descontaminació, degut a la complexitat dels fenòmens físics i bioquímics que intervenen. En aquesta actuació, es desenvolupa una metodologia basada en una anàlisi probabilística de riscs (PRA, en anglès) de la versemblança d’èxit d’un tractament in situ de NAPL i permet incorporar la incertesa inherent a la localització exacta del punt en que la ploma de contaminant s’allunya de la font puntual de contaminació. Així, aquesta metodologia fa possible el disseny i posterior implementació d’una eina de suport a la presa de decisions que faciliti, amb càlculs relativament senzills, la valoració de diferents alternatives de solució.
Beneficiaris:
- Quadres tècnics de l’ACA implicats en la planificació i gestió d’aigües subterrànies.
- Agència de Residus de Catalunya (ARC).
- Empreses del sector de consultoria i enginyeria hidrogeològica.
- Empreses de descontaminació i remeiació d’aqüífers.
Productes derivats:
Publicació d’un article científic en una revista del sector i de prestigi internacional (Advances in Water Resources), en el que es detalla la metodologia desenvolupada.
En una fase posterior de l’actuació, es preveu el desenvolupament i implementació operacional de l’eina de suport a la presa de decisions dissenyada.
Imatges
Figura 1. Esquema del model simplificat de transport de contaminants considerat (Fernández-García et al., 2010).
Figura 2. Exemple sintètic d’aplicació de la metodologia: mapa logarítmic de la transmissivitat del terreny sobre el que es superposen les línies equipotencials i les trajectòries corresponents a 50 partícules localitzades uniformement a la font de contaminació (Fernández-García et al., 2010).