Coordinació de l’activitat: Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

Altres participants: Grup d’Hidrologia Subterrània (GHS-UPC)

Període:maig de 2010 — desembre de 2010

Objectiu:

Establir les bases teòriques i metodològiques per al posterior desenvolupament i implementació d’una eina de suport a la presa de decisions orientada a la selecció de les tècniques més adequades de descontaminació d’aqüífers afectats per NAPL (Non Aqueous Phase Liquids) i per a la valoració d’expedients de restauració, amb un enfoc que permeti integrar tots els aspectes del problema (causes, trajectòries i receptors) sense necessitat de recórrer a modelitzacions d’alt cost computacional.

Descripció:

Els NAPL són productes molt poc solubles en l’aigua (i, per tant, persistents en el medi a llarg termini), però suficientment com per generar problemes mediambientals. Un 83% dels expedients de restauració corresponents a episodis de contaminació per fonts d’origen puntual gestionats per l’ACA corresponen a aquest tipus de contaminants i, més concretament, a hidrocarburs (58%) i compostos organoclorats (25%).

Tradicionalment, el disseny d’estratègies de remeiació d’aqüífers s’ha fet sense quantificar els riscs associats a una fallida de l’actuació de descontaminació, degut a la complexitat dels fenòmens físics i bioquímics que intervenen. En aquesta actuació, es desenvolupa una metodologia basada en una anàlisi probabilística de riscs (PRA, en anglès) de la versemblança d’èxit d’un tractament in situ de NAPL i permet incorporar la incertesa inherent a la localització exacta del punt en que la ploma de contaminant s’allunya de la font puntual de contaminació. Així, aquesta metodologia fa possible el disseny i posterior implementació d’una eina de suport a la presa de decisions que faciliti, amb càlculs relativament senzills, la valoració de diferents alternatives de solució.

Beneficiaris:

  • Quadres tècnics de l’ACA implicats en la planificació i gestió d’aigües subterrànies. 
  • Agència de Residus de Catalunya (ARC).
  • Empreses del sector de consultoria i enginyeria hidrogeològica.
  • Empreses de descontaminació i remeiació d’aqüífers.

 

Productes derivats:

Publicació d’un article científic en una revista del sector i de prestigi internacional (Advances in Water Resources), en el que es detalla la metodologia desenvolupada.

En una fase posterior de l’actuació, es preveu el desenvolupament i implementació operacional de l’eina de suport a la presa de decisions dissenyada.

Imatges

Esquema del model simplificat de transport de contaminants

Figura 1. Esquema del model simplificat de transport de contaminants considerat (Fernández-García et al., 2010).


Exemple sintètic d’aplicació de la metodologia: mapa logarítmic de la transmissivitat del terreny

Figura 2. Exemple sintètic d’aplicació de la metodologia: mapa logarítmic de la transmissivitat del terreny sobre el que es superposen les línies equipotencials i les trajectòries corresponents a 50 partícules localitzades uniformement a la font de contaminació (Fernández-García et al., 2010).


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/10
Acceptat a 01/01/10
Presentat el 01/01/10

llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Puntuació document

0

Visites 40
Recomanacions 0

Compartiu aquest document