Les jornades

La Direcció General de Polítiques Ambientals, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), ha organitzat les IIIs Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya, els dies 28, 29 i 30 d’abril de 2016 a l’Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons – Alfés. L’objectiu concret de les Jornades era recopilar el màxim nombre de citacions biològiques en aquest àmbit territorial i alhora incrementar el coneixement global de la diversitat biològica del país.

Les jornades han comptat amb la participació d'unes 115 persones, entre experts en prospecció, entitats ambientals, professionals del sector i personal tècnic i directiu del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Les dades provisionals de la prospecció són molt bones, comptant que per a molts grups taxonòmics no hi havia cites introduïdes al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya, BDBC. S’han inventariat 820 espècies i hi ha 277 cites documentades noves en l'àmbit.


Algunes informacions provisionals i dades d’interès

  • Cormòfits: 1 nova cita per a Catalunya i Península Ibèrica.
  • Himenòpters: 1 nova cita per a Catalunya.
  • Fongs: 1 nova cita per a Catalunya.
  • S'han trobat proves (excrements) de la presència de rata d'aigua al riu Set i es va sentir el cant d'almenys dues aloses becudes (Chersophilus duponti) a la Timoneda d'Alfés. Totes dues estan proposades com a espècies en perill d’extinció en el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, i estan considerades espècies d'interès segons el Pla especial dels ENP de la Plana de Lleida.
  • Resta pendent de confirmar la identificació d'un exemplar de llagost-pedra (Prionotropis flexuosa), que també està en perill d'extinció i és considerada una espècie d'interès segons el Pla especial dels ENP de la Plana de Lleida.
  • S'hi han trobat diversos exemplars de triops (Triops cancriformis). Es tracta d'una espècie protegida i d'interès segons el Pla especial dels Secans de Lleida.

  Aquests són els resultats provisionals doncs encara s’ha de fer el recompte detallat d’alguns grups taxonòmics així com la determinació per part d’alguns especialistes.

A més a més, al llarg de les jornades s’han pogut constatar els valors naturals i la interessant biodiversitat d’aquest espai protegit malgrat l'aparent uniformitat del paisatge, i més enllà de la coneguda presència d’ocells estepàrics. Ambients interessants són les diverses basses temporals, els marges de pedra seca i els reductes de vegetació arbustiva, entre d’altres.

Dissabte al matí es va realitzar una sortida naturalista amb la participació d’alguns especialistes de les Jornades de Prospecció.


Assistents a les IIIs Jornades Prospecció Biològica

Assistents a les IIIs Jornades Prospecció Biològica


Experts mostrejant

Experts mostrejant


Paisatges dels secans Mas de Melons-Alfés

Paisatges dels secans Mas de Melons-Alfés


Sortida Naturalista de dissabte

Sortida Naturalista de dissabte


Autors

Redactat per: Pilar Vendrell

Per saber-ne més: Pilar Vendrell


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/16
Acceptat a 01/07/16
Presentat el 01/07/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Localització

Puntuació document

0

Visites 64
Recomanacions 0