Ecoembes i FGC implanten màquines que recompensen per reciclar a les estacions

Sistema de Devolució i Recompensa (SDR)

Per primera vegada, els ciutadans i ciutadanes de Catalunya podran reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes quan es trobin en les estacions de tren i rebre recompenses en fer-ho. Això és possible gràcies al fet que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos, han instal·lat màquines de reciclatge a 15 estacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Al novembre de l'any 2020, van presentar el projecte a l'Espai Provença d'FGC, en un acte en què van participar el president d'FGC, Ricard Font; el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; i el gerent d'Ecoembes a Catalunya, Xavier Balaqué.

Aquestes màquines de reciclatge formen part de RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes pel qual, a més de tenir cura del medi ambient en donar una segona vida a aquests residus, els ciutadans i les ciutadanes rebran recompenses amb què fomentar el transport sostenible (amb la participació en sortejos amb els quals aconseguir bitllets de tren o patinets elèctrics) o ajudar els que més ho necessiten (amb la contribució per ajudar al Banc d'Aliments de Catalunya), entre d'altres. Aquest sistema ja funciona en els contenidors grocs de 16 municipis de Catalunya.


Draft Torre 894541896-image1.jpeg

SDR a FGC

Actualment hi ha màquines de reciclatge instal·lades a les estacions de Provença, Martorell Central, Pl. Espanya, Sarrià, l'Hospitalet Av. Carrilet, Universitat Autònoma, Sabadell Plaça Major, La Creu Alta, Can Feu-Gràcia, Vallparadís Universitat, Pl. Catalunya, Terrassa Rambla, Almeda, Igualada i Manresa Baixador. En total ja es disposa de 15 màquines en 15 estacions i se seguiran instal·lant a més localitzacions.

El president d'FGC, a la presentació, va assenyalar que amb aquesta acció, des de Ferrocarrils es feia un pas més per contribuir a la sostenibilitat amb la cessió d'espais a les seves estacions per fomentar el reciclatge i avançar cap a un model d'economia circular, neutra en emissions i inclusiva, que permeti aconseguir els canvis que la societat i l'economia necessiten. El president d'FGC va afegir que l'aposta d'FGC per la sostenibilitat no és nova, ja que han reduït un 72% les emissions de gasos amb efecte hivernacle amb la compra d'energia verda certificada, i aquest any, el 100% de l’energia elèctrica consumida per FGC és d’origen solar. Per a Font la millor manera de continuar contribuint a la reducció d'emissions és amb més oferta de transport públic, pel que tenen projectes en marxa que permetran, a curt termini, passar d'una oferta actual de 120 milions de viatges a l'any a 250 milions.

Per la seva banda, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va afegir que des de l'ARC valoren positivament aquelles iniciatives que impliquen millorar la participació ciutadana en la separació dels residus, facilitant incentius als que col·laboren en separar correctament.

Xavier Balagué, portaveu d'ECOEMBES, va afegir que amb l'arribada d'aquestes màquines, es fa un pas més per fer evolucionar l'actual sistema de reciclatge, en avançar cap a un model d'economia circular capaç de donar resposta als nous desafiaments i objectius legislatius marcats des d'Europa i amb el reconeixement de la tasca dels ciutadans recicladors a través de recompenses socials i ambientals, que generen un impacte positiu en el seu entorn més proper. RECICLOS va començar a Catalunya incorporant tecnologia als contenidors grocs gràcies a la col·laboració de la Generalitat i ara, tan sols un any després, la Generalitat es torna a alinear amb aquests principis amb la implantació d'aquestes màquines, i el seu desplegament a 15 estacions.


Draft Torre 894541896-image2.jpeg

Què és Reciclos?

Reciclos va néixer fa dos anys al centre d'innovació en economia circular d'Ecoembes: TheCircularLab. L'objectiu és fer que el model reciclatge d'envasos que funciona des de fa 20 anys a través del contenidor groc evolucioni gràcies a la tecnologia mòbil i els incentius verds. Les xifres de reciclatge a Espanya són molt positives, però des d'Ecoembes es vol seguir innovant per buscar noves fórmules que s'adaptin all dia a dia dels ciutadans i ciutadanes, i ajuda els ajuntaments a construir localitats responsables i sostenibles.

La webapp de Reciclos converteix l'hàbit de reciclar en punts bescanviables per incentius locals sostenibles. Reciclos enllaça directament amb la definició de les Nacions Unides de ciutats intel·ligents, sent aquelles que fan servir la tecnologia com a eina per optimitzar l'eficiència de la ciutat i de la seva economia, sempre que serveixi per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes i protegir la natura.

El desenvolupament tecnològic de Reciclos incorpora innovació en matèria de blockchain, intel·ligència artificial i reconeixement d'imatge. Gràcies a tota aquesta tecnologia, aquesta eina és capaç de reforçar el vincle entre la ciutadania i el contenidor a través del telèfon mòbil i convertir el reciclatge en un hàbit que es recompensa.

La plataforma digital en què es basa el sistema de devolució i recompensa (SDR) de Reciclos està desenvolupada amb tecnologia 100% nacional. Després d'un llarg procés d'avaluació i examen de desenes de candidates de diferents països, finalment el projecte va recaure en Blue Room, una jove startup d'innovació i solucions tecnològiques amb seu a Girona.

Draft Torre 894541896-image3.jpg

Com funcionen les màquines

Els ciutadans i les ciutadanes només han de connectar-se a la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar, dipositar-lo en una de les màquines disponibles i escanejar el codi QR que apareixerà a la pantalla. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran bescanviar per les diferents recompenses disponibles.

Amb els incentius que reben per reciclar a les màquines de les estacions de Ferrocarrils, els ciutadans poden triar fomentar el transport sostenible obtenint, entre d'altres, participacions en sorteigs de bitllets de Ferrocarrils o patinets; així com, contribuir a altres causes de caràcter solidari per ajudar a la seva comunitat, en tenir  l'oportunitat de donar els seus punts al Banc d'Aliments de Catalunya.

Draft Torre 894541896-image4.jpg

Catalunya, regió pionera en apostar per RECICLOS

Catalunya va ser la primera regió a apostar per RECICLOS, fa un any, com a projecte pilot a quatre municipis, amb la  incorporació de la tecnologia als contenidors grocs del carrer. A dia d'avui, ja són 16 les localitats catalanes on s'està incentivant el reciclatge a través d'aquest SDR. Durant aquest primer any, s'han generat més 195.700 punts que els ciutadans han pogut bescanviar per diferents incentius amb els quals fomentar la mobilitat sostenible a la seva localitat o contribuir a causes socials, com donacions a Banc d'Aliments o Creu Roja.

Draft Torre 894541896-image5.jpg

Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/02/21
Presentat el 19/02/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Producció i consum sostenible

Sistemes de gestió ambiental

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0

Paraules clau