Line 1: Line 1:
 
+
<nowiki>#</nowiki>M2020, #M2021
  
 
==Participants==
 
==Participants==
Line 31: Line 31:
 
'''Dues proves pilot al port de la Ràpita a l’any 2020'''
 
'''Dues proves pilot al port de la Ràpita a l’any 2020'''
  
:* dues proves pilot amb un sistema tecnològic innovador de monitoratge mitjançant anàlisis d´imatge. La primera, dels punts d’amarratge de vaixells que permet conèixer l’ús que es fa dels amarradors portuaris, facilita una millor gestió de l’espai i afavoreix l’activitat dins del port. A la segona prova també es fa anàlisis de les imatges por poder determinar les tipologies de les embarcacions, les hores d’entrada i de sortida, les velocitats dels vaixells que transiten per la bocana. Tenir aquestes pautes de comportament de les persones usuàries serà d’ajut per implementar mesures com la seguretat o la diversificació de serveis.
+
:*dues proves pilot amb un sistema tecnològic innovador de monitoratge mitjançant anàlisis d´imatge. La primera, dels punts d’amarratge de vaixells que permet conèixer l’ús que es fa dels amarradors portuaris, facilita una millor gestió de l’espai i afavoreix l’activitat dins del port. A la segona prova també es fa anàlisis de les imatges por poder determinar les tipologies de les embarcacions, les hores d’entrada i de sortida, les velocitats dels vaixells que transiten per la bocana. Tenir aquestes pautes de comportament de les persones usuàries serà d’ajut per implementar mesures com la seguretat o la diversificació de serveis.
  
:* Al mes al gener del 2021 s’ha implantat la tercera prova pilot amb un paviment solar que produirà una potència energètica de 700 kWh al mes. Aquesta energia anirà a la xarxa del port per a l’autoconsum de diferents activitats portuàries.
+
:*Al mes al gener del 2021 s’ha implantat la tercera prova pilot amb un paviment solar que produirà una potència energètica de 700 kWh al mes. Aquesta energia anirà a la xarxa del port per a l’autoconsum de diferents activitats portuàries.
  
 
'''Prova pilot al port de Blanes'''
 
'''Prova pilot al port de Blanes'''
Line 42: Line 42:
 
{|
 
{|
 
|-
 
|-
| [[Image:Draft_Torre_349945091-image4.png|center|400px]]
+
|[[Image:Draft_Torre_349945091-image4.png|center|400px]]
| [[Image:Draft_Torre_349945091-image3.png|right|216px]]
+
|[[Image:Draft_Torre_349945091-image3.png|right|216px]]
 
|}
 
|}
  

Revision as of 14:52, 26 July 2022

#M2020, #M2021

Participants

Draft Torre 349945091-image1.png

Deu socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Ports Illes Balears, Port de Sète, Port de Càndia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Euroregió Pirineus Mediterrània).

Descripció

Draft Torre 349945091-image2.png

Impulsar els ports petits i mitjans de la Mediterrània amb la implantació d’eines innovadores, en línia amb el nou Pla de ports de Catalunya, que s’ha aprovat recentment.

PSAMIDES és l’acrònim anglès del nom del projecte, Ports small and medium alliance for sustainable development i està finançat amb 2,8 milions d’euros pel programa europeu Interreg MED.

Objectius

Optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i a les usuàries i estimular l’eco-innovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística.

El projecte té dues grans línies de treball:

1. Crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, que adopti un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, amb l’objectiu que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas.
2. Millorar la governança del creixement blau, amb la creació d'una eina i una metodologia de governança multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.

Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED.

Novetats que aporta l’acció

Dues proves pilot al port de la Ràpita a l’any 2020

  • dues proves pilot amb un sistema tecnològic innovador de monitoratge mitjançant anàlisis d´imatge. La primera, dels punts d’amarratge de vaixells que permet conèixer l’ús que es fa dels amarradors portuaris, facilita una millor gestió de l’espai i afavoreix l’activitat dins del port. A la segona prova també es fa anàlisis de les imatges por poder determinar les tipologies de les embarcacions, les hores d’entrada i de sortida, les velocitats dels vaixells que transiten per la bocana. Tenir aquestes pautes de comportament de les persones usuàries serà d’ajut per implementar mesures com la seguretat o la diversificació de serveis.
  • Al mes al gener del 2021 s’ha implantat la tercera prova pilot amb un paviment solar que produirà una potència energètica de 700 kWh al mes. Aquesta energia anirà a la xarxa del port per a l’autoconsum de diferents activitats portuàries.

Prova pilot al port de Blanes

A aquest port s’han instal·lat tres torretes de telegestió intel·ligents per subministrar aigua i electricitat, i així estalviar recurs energètics al moll de creuers turístics que dona servei a aquestes embarcacions i als xàrters. Aquestes torretes permeten als usuaris detectar problemes de funcionament i enviar alarmes en cas de problemes, adaptar-se al consum de cada usuari o usuaris i a les seves formes de pagament: amb targeta, una app o codis de cada client.


Draft Torre 349945091-image4.png
Draft Torre 349945091-image3.png

Torretes de telegestió intel·ligent al port de Blanes.

Accions dutes a terme al llarg del 2021

S’han començat a fer efectius els tres projectes pilot a Sant Carles de la Ràpita i un al Port de Blanes.


Per saber-ne més

Responsable: Enric Martínez

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/06/22
Acceptat a 21/06/22
Presentat el 21/06/22

Volum Ports de la Generalitat, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Funding: Intern

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Gestió de ports

Gestió ambiental de zones portuàries

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Infraestructures en entorns sensibles

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0

Compartiu aquest document