(Created page with "Destaquem [http://www.cleansea-project.eu/ CleanSea] <ul><li>Projecte sobre els efectes de les escombraries marines sobre organismes marins</li> <li>#bloc2|La c...")
 
m (Rdites moved page Draft Garcia 516310861 to Torre 2014d)
 
(No difference)

Latest revision as of 07:57, 18 April 2019

Destaquem

CleanSea

Projecte sobre els efectes de les escombraries marines sobre organismes marins

La Universitat VU d’Amsterdam, en particular la professora Heather Leslie, lidera el projecte que investiga sobre els efectes de les escombraries marines, en particular de plàstics, sobre organismes marins. A la reunió també s’avaluen les condicions socials i econòmiques a Europa que actuen com a generadors d’aquestes escombraries, per identificar estratègies així com la combinació correcta de mesures que permetin minimitzar aquest problema, atès que el projecte CleanSea no només té com a objectiu proporcionar coneixement i eines per mantenir nets els mars i oceans, sinó en determinar i afavorir mesures que incideixin en la producció, el consum i el comportament responsable per evitar els residus en el medi marí. A més, el projecte analitza la composició, distribució i els impactes de les escombraries marines. El projecte durarà tres anys amb un pressupost de 3.788. 527 euros, dels quals 2.986. 570 els aporta l’UE, atès que és un projecte de col·laboració sota la temàtica ENV The ocean for tomorrow.

Embalatges, ampolles, llaunes, arts de pesca, plàstics industrials, burilles, tot tipus de residus acaben en els oceans i en els mars i afecten el medi ambient, per exemple mitjançant la ingesta i l’estrangulació d’organismes. La UE està tractant aquesta problemàtica que afecta a tots els marcs europeus i amb conseqüències encara en gran part desconegudes. Per aquest motiu, la Directiva marc sobre estratègies marines inclou les escombraries marines com a element a corregir per assolir un estat saludable del medi marí. Barcelona ja ha estat un cas d’estudi en un projecte europeu anterior, per identificar les fonts més importants d’escombraries marines, atès que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es va constatar una preocupant contribució a l’augment d’escombraries marines per l’obertura de sobreeixidors de les xarxes de clavegueram urbà en episodis de pluja.


La coordinadora del projecte al primer butlletí de CleanSea

La coordinadora del projecte al primer butlletí de CleanSea remarca

  Tot i que Europa ja ha fet molta feina en la gestió de les escombraries, sobretot de conscienciació de la població i eines educatives, així com legislació i polítiques en aquesta matèria, encara hi ha molt camí per recórrer i passar al nivell següent i ajudar Europa a fer el seguiment i la mitigació de les escombraries i els seus efectes en el fons marí, en el marc de la Directiva marc en estratègia marina.

Els problemes que causen les escombraries són molt variats: regularment causen danys en vaixells, en xarxes de pesca, afecta a la salut dels ecosistemes marins, no proporciona benestar i causen un fort i negatiu impacte visual.

D’on vénen les escombraries?

El primer punt és de la nostra economia lineal, creem molts elements i molts materials de rebuig, Inclús en països amb avançats sistemes de producció, i acaben al mar per molt motius: la descàrrega dels vaixells, escombraries que van a parar al mar des del territori, des d’àrees costaneres poblades i també des de poblacions a tocar dels rius.

Què podem fer amb les escombraries?

La resposta és que moltes coses:

  • Recollir-les és la darrera part de la cadena, i solament efectiva quan els grups de recollida són grans, densos i fàcilment accessibles. KIMO, un dels col·laboradors, organitza la iniciativa “Pesca d’escombraries”, que consisteix que els pescadors recullin i portin a port les escombraries. Fer aquesta recollida de manera intel·ligent és portar-la a un sistema de reciclatge existent.
  • Iniciatives relacionades amb la neteja de les platges, que almenys deixen la platja neta durant un temps. Ara bé, reparar els efectes de grans volums d’escombraries en àrees de difícil accés o bé dels microplàstics, encara són temes oberts.
  • Prevenció és la clau i representa la solució més efectiva, tot i que li cal molta innovació en la confecció i la distribució de mercaderies, així com canviar els comportaments en la interacció que tenim amb el medi ambient. Europa es decanta per companyies altament innovadores que aposten per una economia circular rendible, que minimitza els materials de rebuig, augmenta el reciclatge i redueix la contaminació

  En aquest escenari de futur, el grup treballa en instruments polítics i econòmics que poden facilitar aconseguir l’objectiu dels mars i oceans nets. Per la qual cosa calen mètodes robustos i efectius en costos que facin un seguiment dels progressos i que ens ajudin a entendre els impactes.

El projecte CleanSea té com a objectius desenvolupar eines i recopilar coneixement i idees, així com opcions polítiques per presentar un full de ruta per assolir unes aigües marines lliures d’escombraries.

Els participants del projecte són:

  • VU  University  Amsterdam, Institute for Environmental Studies (IVM)
  • University of Exeter (Anglaterra)
  • ECU Mediterranian Centre (Espanya)
  • Deltares, National institute for applied geophysical, (Holanda)
  • Kommunenes Internasjonale Miljøorganisasjon (KIMO) (Holanda i Bèlgica), xarxa internacional de més de 160 municipalitats costaneres
  • Own Capital of the Institute for Agricultural and Fisheries Research (EV ILVO) Bèlgica
  • Denkstatt Bulgaria (consultora en sostenibilitat i medi ambient)
  • MTM Research Center at Örebro University (Suècia)
  • University of Aegean (Grècia)
  • Norwegian Institute for Air Research (NILU) (Noruega)
  • Corpus Data Mining  HB (Suècia)
  • Callisto Productions Ltd (Anglaterra)
  • KC-Denmark A/S
  • Ecologic Institute gemeinnuetzige GMBH (Alemanya)
  • Investments in Sustainable Innovations (Holanda)
  • National Institute for Marine Reseach and Development “Grigore Antipa” (Rumania)
  • Helenic Centre for Marina Research (Grècia)

  Per saber-ne més, consulteu l’enllaç del projecte


Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Heather Leslie


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Recollida i tractament de residus

Localització

Puntuació document

0

Visites 19
Recomanacions 0