El passat dia 1 de juliol va tenir lloc l’acte de lliurament del Premi guanyador de l’Illa Eficient a la sala d’Actes de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, en una cerimònia pública on també es va fer lliurament de diferents certificats i esments específics a d'altres projectes destacats del concurs. L’acte estava organitzat conjuntament perla Generalitat de Catalunya, el Grup Habitat Futura, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Col·legi d’Administradors de Finques.

Desenvolupament de l'acte

L’obertura de la presentació van anar a càrrec del Secretari d'Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala; seguit va parlar el President del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, Enric Vendrell; i per últimla Directora Generaldel Grup Habitat Futura, Celia Galera.

  A l’acte també van assistir, els presidents de les comunitats de propietaris de l’illa, membres del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i del Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE), professionals del sector de l'edificació i eficiència energètica, així com representants de les empreses patrocinadores d'Illa Eficient com Eninter Ascensors, Lafarge, Renolit, Roca, Rockwool i Simón.

  Després d'un intens procés de participació ciutadana que ha tingut una durada de diversos mesos, els veïns propietaris de la illa formada pels carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria, han triat com a guanyadors ex aequo del concurs Illa Eficient a 2 dels 14 projectes finalistes seleccionats en el seu concurs d'idees.

  Concretament, es tracta dels projectes presentats per dos grups d'empreses. El primer, amb la denominació OTU, està integrat per Pich-Aquilera arquitectes, Lavola Cosostenibilitat, Re-Cooperar i Acciona Service. El segon, amb la denominació ILLA EFICIENT-EIXAMPLE DE BARCELONA, està integrat per Arriola&Fiol arquitectes, Aiguasol, BAC, Etcs, FiP, Eva Bufi, Xmade, XiA i Mútua de Propietaris.

    La decisió dels veïns d'Illa Eficient obligarà a aquests dos grups d'empreses a crear un únic equip professional i a integrar en una proposta conjunta els aspectes tècnics, econòmics i de governança més rellevants de cada projecte. Amb la màxima flexibilitat i operativitat com a criteri bàsic, aquest equip es reunirà pròximament amb els propietaris de les comunitats que han manifestat fins ara el seu interès en participar en la iniciativa d'Illa Eficient, amb l'objecte de conèixer els interessos particulars de cada comunitat.

  A més, els  guanyadors contemplen també la possibilitat d'involucrar al seu projecte el sector terciari present a Illa Eficient, aspecte que en principi no estava contemplat a les bases del citat concurs d'idees. En cas d'aprovació per part dels propietaris, durant l'últim trimestre de l'any 2015 es procediria a la redacció definitiva del projecte d'execució, a l'obtenció de la preceptiva llicència i a l'inici de les obres. Els primers contactes i reunions entre els propietaris i els equips guanyadors, ja s’han iniciat.

Els projectes guanyadors han obtingut un premi econòmic de 15.000 euros i el finançament del projecte executiu final per part de l'Ajuntament de Barcelona, en el cas d'acceptació del projecte per part de les comunitats de veïns.

L'elecció dels dos projectes guanyadors culmina el procés iniciat a començaments d'aquest any amb la convocatòria d'un concurs d'idees en el qual es van presentar un total de 27 propostes. D'aquestes, un Jurat professional integrat per membres de les entitats promotores i del Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE), van fer una selecció final de 14 propostes, que van ser validades pels presidents de les diverses comunitats de propietaris d'Illa Eficient.


Programa

Programa lliurament de premis


Premiats concurs

Projecte OTU i equip premiat | Projecte ILLA EFICIENT-EIXAMPLE DE BARCELONA i equip premiat


Un model pioner a l'Estat espanyol

  L’Illa Eficient representa un nou model de rehabilitació sostenible, que constitueix una autèntica novetat a l'Estat espanyol per diferents raons:

 

  • El seu caràcter global i multidisciplinari en intentar agrupar a tots els professionals de les diferents especialitats que intervenen en el procés, en un únic projecte executiu.
  • La incorporació de propostes financeres que permetin la seva viabilitat per oferir les màximes facilitats econòmiques i logístiques als propietaris.
  • El desenvolupament de models de governança per a la cogestió i transparència d'un projecte col·laboratiu.
  • La participació pública i privada, amb la integració d'institucions, entitats professionals i empreses del sector.
  • La validació d'un model als criteris de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis, en el marc del Fòrum d'Entitats on es troben representades fins a 74 entitats.
  • La participació activa dels ciutadans amb la seva opinió, vot i cogestió.
  • La creació de nous conceptes que promoguin l'activació de la demanda de rehabilitació de l'habitatge mitjançant el canvi de valors en la percepció ciutadana sobre la necessitat de renovació energètica, més enllà de l'amortització econòmica.

  En l’enllaç següent podeu trobar més informació: www.edificisdecatalunya.cat


Redactat de la notícia i més informació

Redactat per:  Argeme Pérez i Sánchez

Per saber-ne més:  Esther Llorens

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/07/15
Acceptat a 15/07/15
Presentat el 15/07/15

Volum Notícies, 2015
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Adaptació

Localització

Puntuació document

0

Visites 73
Recomanacions 0

Compartiu aquest document