El projecte OPISTO.CAT té com objectiu iniciar una sèrie d’accions encaminades a la divulgació i sensibilització vers els opistobranquis, mitjançant la participació voluntària i recollida de dades per submarinistes, de tal manera que aquestes actuacions serveixin també per a conscienciar de la necessitat de conservar els ecosistemes submarins.

Els opistobranquis són invertebrats marins de dimensions reduïdes poc o gens coneguts pel públic en general. Subclasse de mol·luscs gasteròpodes. Són espècies que poden esdevenir icones emblemàtiques (o espècies bandera), a través dels quals conscienciar la societat de la necessitat de conservar i protegir els hàbitats marins.

També tenen potencial per ser organismes bioindicadors de canvis ambientals degut a la seva diversitat, la facilitat d’identificació i l'especificitat. Pel que fa el seu ús com a espècies bioindicadores ambientals, els objectius científics s’estableixen tres nivells. Un primer nivell a curt termini on la informació recollida s’utilitzarà per actualitzar el catàleg d’opistobranquis del litoral català. Un segon nivell a mig termini que permetrà determinar la distribució geogràfica i batimètrica per hàbitats de les diferents espècies i definir la seva fenologia, i per últim, un tercer nivell on es podrà aclarir el seu potencial servei ambiental com a indicadors biològics de canvi en els ecosistemes marins.

Destaquem

GROC

Bufalvent

Imatge exemplar de Crimora papillata, Acteon

OPISTO.CAT

Exemplar de Crimora papillata, Acteon tornatilis i Ercolania coerulea. Font pàgina web http://www.opistobranquis.org/ca/guia.


Introducció

El Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya (GROC), organització sense ànim de lucre dedicada a l'estudi i divulgació dels mol·luscs opistobranquis i la conservació dels seus hàbitats, han iniciat una sèrie d'accions encaminades a divulgar els opistobranquis entre la gent, i a formar submarinistes que ajudin a recollir informació durant les seves immersions.

Aquesta organització és una de les 19 entitats seleccionades dins la convocatòria de subvencions a les entitats ambientals per a desenvolupar projectes de sensibilització i educació ambiental durant l’any 2013.


Imatge exemplars de Felimida krohni,

OPISTO.CAT

Exemplars de Felimida krohni, Flabellina babai i Okenia mediterranea. Font pàgina web http://www.opistobranquis.org/ca/guia.


Accions

Concretament, les accions que GROC durà a terme al llarg del 2013 en el marc d’aquest projecte són: 1. Edició d'una guia submergible d'identificació d'opistobranquis.

És una guia pensada tant per a les persones que comencen a descobrir el món dels opistobranquis com pels més avançats, i constarà d'una sèrie de fitxes de mida apta perquè càpiguen bé a la butxaca de jacket, amb cantells arrodonits i un forat per posar-hi un cap per no perdre-les. Es preveu publicar la primera fitxa aquest mateix estiu.

2. Realitzar millores al nou web.

El desenvolupament de noves tecnologies està revolucionant la ciència ciutadana mitjançant el registre en línia, les càmeres digitals, o altres recursos tecnològics. Per donar difusió al projecte, en el mateix web es preveu fer millores substancials com ara la creació de materials per fer cursos online, la possibilitat d'identificar, enviar i penjar fotos de les espècies, gràfics i mapes amb actualitzacions permanents en funció de les observacions registrades, segons uns protocols de mostreig establerts prèviament.

En resum, el coneixement dels opistobranquis en general és bastant escàs. Per arribar a poder-los fer servir com organismes amb potencial bioindicador cal disposar d’informació abundant sobre la seva distribució, els requeriments ecològics, i d’altra informació, que es pot obtenir fàcilment mitjançant la recollida científica i voluntària de dades per submarinistes o aficionats a les immersions. Aquest projecte suposa un primer pas per establir un indicador molt valuós del nostre fons marí.


Redacció de la noticia i més informació

Redactat per: Argeme Pérez i Santiago Pérez Segú

Per saber-ne més: Santiago Pérez Segú

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/13
Acceptat a 26/07/13
Presentat el 26/07/13

Volum Notícies, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Educació per a la sostenibilitat

Metodologies d'avaluació dels programes d'educació per a la sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0