Els finalistes catalans

D’entre les sis canditadures, l’Ajuntament de Tiana, l’associació Nutrició sense Fronteres, l’empresa de càtering Campos Estela, de Rubí, i la Fira Internacional de Barcelona van aconseguir situar-se en la fase final del Premi, amb projectes relacionats amb la prevenció de residus. Totes les iniciatives escollides aporten idees a empreses o institucions educatives o centres de recerca per promoure un canvi conceptual en la seva forma d’actuar per reduir el malbaratament alimentari, fomentar estratègies d’ecodisseny de producte i d’empaquetament, allargament de la vida útil dels seus productes o envasos i fomentar la cooperació entre els diferents actors.

Els finalistes catalans

  • En la categoria “Administracions públiques”, l’Ajuntament de Tiana, per la campanya “A Tiana reduïm els residus”, per al conjunt d’accions orientades a promoure la desmaterialització i prevenció de residus en diferents sectors i públics en el marc del seu Pla local de prevenció.

El compromís del Tiana envers la gestió preventiva dels residus es remunta al 2000 quan, amb caràcter pioner, es va implantar per primera vegada a Catalunya la recollida porta a porta de la matèria orgànica i de la fracció resta, fet que va suposar un canvi radical en la gestió dels residus municipals. En línia amb el model de gestió preventiva del municipi, el novembre de 2010 Tiana va esdevenir també el primer municipi català en aprovar el Pla local de prevenció de residus.

L’Ajuntament i la Regidoria de Medi Ambient han considerat dur a terme i promoure el Pla de prevenció de residus participant de manera activa en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus des del 2008. Pel que fa a les actuacions de la Setmana d’enguany cal destacar:

  1. Accions formatives i de divulgació com tallers de reutilització de materials, tallers de reparació d’aparells elèctrics, reparació de bicicletes, fabricació de sabó a partir d’oli de cuina usat, tallers per donar una segona vida a la roba usada, tallers per fomentar el compostatge casolà.
  2. Accions permanents difoses en un estand informatiu sobre gestió de residus: el cobert de reutilització de voluminosos, el punt d’intercanvi de roba, l’adhesió a la xarxa de compostaires de l’àrea metropolitana.
  3. Mercat de segona mà, en què diferents veïns sol·liciten un espai per exposar aquells productes que ja no els són útils i que potser altres persones els podran donar una segona oportunitat.
  4. Activitats en els centres escolars municipals (escoles i institut) en les quals es pretén que els infants i joves prenguin consciencia de la importància de la reducció dels residus que generem, i que formen part del programa d’educació ambiental, amb accions per reduir l’ús d’embolcalls d’un sol ús.
  5. Accions per al personal municipal. S’ha impulsat l’ús d’un envàs reutilitzable i ajustable a diferents mides que ens permet embolicar els entrepans o l’esmorzar de manera còmoda evitant l’ús de materials com el paper d’alumini o materials plàstics i papers.
  6. III Concurs de receptes contra el malbaratament alimentari en què els veïns i veïnes presenten receptes de creació pròpia i reaprofiten les sobres del menjar. Vinculació amb jornades en les quals diferents cuiners o cuineres expliquen els seus secrets de reaprofitament alimentari.
  7. Acció “El punt de retorn del cabàs”, iniciativa del 2011 per reduir la generació de residus implicant la ciutadania i el comerç local per fomentar l’ús del cabàs i potenciar el consum responsable.

 

  • En la categoria “Associacions”: l’ONG Nutrició Sense Fronteres, pel projecte “Barcelona comparteix el menjar”, que estableix un circuit de recollida dels sobrants d’àpats de 15 hotels i 17 empreses alimentàries de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a 16 entitats de distribució d’aliments a persones en situació de risc d’exclusió social abans de ser malbaratats.

“BCN comparteix el menjar” És un projecte d’aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa que contribueix a reduir la situació de pobresa a la ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquest projecte és protegir el dret universal a l’alimentació dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona en situació de pobresa. La ciutat de Barcelona, així com moltes altres ciutats del món, presenta en aquests moments una problemàtica creixent associada a la greu crisi econòmica, que incrementa l’atur, l’exclusió social i la manca de recursos en general. Aquesta situació fa que cada vegada sigui més nombrosa la població demandant de recursos alimentaris. Paral·lelament, Barcelona és una ciutat oberta al turisme amb un gran nombre d’hotels. Nutrició Sense Fronteres, conscient d’aquesta situació i amb l’experiència en qüestions nutricionals i de seguretat alimentària que aporta l’equip de professionals que hi col·laboren (dietistes, nutricionistes, metges, veterinaris, farmacèutics, infermers, agrònoms, etc.), ha dissenyat un projecte d’aprofitament de recursos alimentaris i de treball en xarxa. “BCN comparteix el menjar” vol convertir-se en marca i referència de ciutat sostenible i solidària, d’una ciutat que s’organitza per compartir i optimitzar els seus recursos alimentaris.

  • En la categoria “Empresa”, la firma de càtering Campos Estela, amb el projecte “Vespa & Vispa” per fomentar la desmaterialització usant bicicletes fetes amb peces reutilitzades procedents d’altres en desús i per promoure la mobilitat sostenible entre els infants.

El projecte Vespa i Vispa, creat durant aquest curs, pretén difondre la cultura de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i, alhora, posar un exemple davant dels nens i nenes del significat de desmaterialització a través d'una bicicleta feta de peces reciclades. Campos Estela ha adoptat una bicicleta del projecte BeCiclos, que rescata bicicletes abandonades i, després de passar pel taller mecànic, en possibilita una segona vida fent servir principalment materials donats per sobreproducció. Amb aquesta activitat es vol difondre que, si fem servir la bicicleta en el dia a dia, fins i tot per arribar a l’escola, aportem el nostre granet de sorra per contribuir a la mobilitat sostenible. I també transmetem el missatge que fomentar un consum responsable depèn de nosaltres, a través del reciclatge i la reutilització de materials, estris o joguines que formen part de la vida quotidiana dels infants.

 

  • En la categoria “Altres”, la Fira Internacional'de Barcelona, 'per la gestió del “Smart City Expo World Congress, towards 0 waste” amb una estratègia centrada en reduir la generació de residus, promoure la desmaterialització, reutilització i recollida selectiva de tots els elements emprats. 

Fira de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el seu Pla de prevenció de residus, aprofitant les dates coincidents amb la EWWR i l'objectiu de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) de treballar cap a la creació de ciutats eficients, sostenibles i econòmicament viables decideix impulsar la iniciativa Towards 0 waste. Es tracta d’un projecte pioner per garantir també la màxima sostenibilitat en l’SCEWC, reduir els residus i potenciar la reutilització dels elements un cop finalitzat l’esdeveniment a través d’entitats socials.

Les mesures implantades estan sota el paraigües de  tres línies d’acció de gran rellevància que formen part de  l’actual estratègia europea basada en l’economia circular i l’ús eficient dels recursos: la desmaterialització, la reutilització i  l’allargament de la vida útil dels productes i la reducció del malbaratament alimentari. A més, també s’han implantat mesures per reforçar la recollida selectiva de l’esdeveniment.

 

El Premi europeu de prevenció de residus 

El Premi europeu de prevenció de residus distingeix iniciatives tenint en compte l’originalitat de la proposta; el caràcter innovador; l’adaptabilitat a altres contextos regionals o locals; la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) havia presentat sis candidatures d’entre les activitats organitzades durant la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’esdeveniment es va celebrar el novembre a 33 regions, gràcies a la participació de 39 organitzadors i amb 12.035 activitats arreu d’Europa. A Catalunya es van organitzar 926 activitats promogudes per 176 entitats.

Aquesta és una iniciativa que té lloc a Catalunya des de l’any 2009, sota la coordinació de l’ARC i amb el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2016 i el dia temàtic versarà sobre la prevenció en la generació d’envasos. Aquest és tema cabdal per a les empreses perquè poden presentar moltes estratègies que ja tenen endegades o superades en aquesta matèria.

Alguns exemples en aquest tema de guanyadors o nominats al Premi europeu han estat:


El director de l’ARC,Tost, a la dreta de la imatge, amb els premiats i finalistes catalans

El director de l’ARC,Tost, a la dreta de la imatge, amb els premiats i finalistes catalans


Autors

Redactat per: Mireia Padrós. Per saber-ne més: Mireia Padrós


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/07/16
Acceptat a 01/07/16
Presentat el 01/07/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Recollida i tractament de residus

Producció i consum sostenible

Sistemes de gestió ambiental

Localització

Puntuació document

0

Visites 98
Recomanacions 0