Llums apagats per salvar les aus

Des de l'1 d'abril d'enguany fins al 31 de maig s'ha aplicat a Filadèlfia un programa voluntari perquè els gratacels de la ciutat apaguin els llums a la nit. L'objectiu de la iniciativa és evitar la mort per col·lisió d'aus migratòries.

Lights Out Philly

Draft Alvarez Puerta 527199438-image1.png

A la primavera i a la tardor passen per Filadèlfia (Pennsilvània, EUA) milions d'aus migratòries, sovint a la nit. Els llums de la ciutat, especialment de les seves estructures més altes, fan que un nombre significatiu d'ocells es desorientin: molts acaben xocant contra les finestres o les parets dels edificis, i moren.

La llum artificial desorienta les aus en vol nocturn perquè els animals utilitzen la lluna i les estrelles com a referència en els seus desplaçaments. En nits ennuvolades, la resplendor de les zones habitades resulta encara més confusa per a les aus, atès que no poden veure el cel. Les finestres, especialment les emmirallades, també suposen un problema, perquè reflecteixen el cel i els arbres i els animals interpreten les imatges com espai obert i lliure d'obstacles.

En el cas de Filadèlfia, el fenomen de les col·lisions d'aus contra edificis va saltar al debat públic el mes d'octubre de 2020, quan en tot just una nit més de mil exemplars van morir d'aquesta manera, en un radi de tot just tres illes de cases. Les col·lisions en massa de l'octubre passat constitueixen l'episodi més greu d'aquest tipus d'accidents des que es va començar a monitoritzar el fenomen ara en fa uns setanta anys. Els ocells morts pertanyien a espècies com ara les bosqueroles (bosquerola-reietó, emmascarada i golanegra blava), els pardals gorjablancs i els ocells-gat grisos.

Draft Alvarez Puerta 527199438-image2.jpeg

Alguns dels exemplars trobats morts el 2 d'octubre de 2020, l'endemà de les col·lisions nocturnes massives. En una àrea de tot just tres illes de cases en moriren quasi mil cinc-cents. Probablement en foren molts més al conjunt de la ciutat. És possible que contribuïssin a la desorientació i xoc dels ocells les llums dels gratacels de Filadèlfia i els núvols baixos d'aquella nit (© Stephen Maciejewski)

Arran dels fets es va començar a gestar la iniciativa voluntària Lights Out Philly, que va arrencar definitivament la primavera de 2021. Lights Out Philly insta els edificis més prominents de la ciutat a apagar o bloquejar les seves llums en horari nocturn, per tal que les aus migratòries puguin travessar la zona amb seguretat.

Cal assenyalar que la iniciativa es fa coincidir només amb les èpoques de migració dels ocells, cap al nord a la primavera (entre l'1 d'abril i el 31 de maig), i cap al sud a la tardor (entre el 15 d'agost i el 15 de novembre). Als edificis que participen en l'actuació se'ls demana que mantinguin apagats, bloquejats o atenuats els llums entre la mitjanit i les sis del matí, especialment els de les parts més altes de les façanes i els dels coronaments.

Alguns dels edificis que participen en la iniciativa Lights Out Philly són les torres Comcast, el BNY Mellon Center, els edificis Liberty i una trentena més: en trobareu la llista completa al web de Bird Safe Philly.

Draft Alvarez Puerta 527199438-image3.jpeg

D'esquerra a dreta, els Liberty Centers 2 i 1, el BNY Mellon Center, el Comcast IT Center (en construcció a la imatge) i el Comcast Center. tots ells participen a la iniciativa Lights Out Philly (© Associated Press)

Bird Safe Philly és la responsable del disseny de l'actuació Lights Out Philly, que incorpora a més dos capítols locals de l'Audubon Society, l'Audubon Mid-Atlantic, el Departament de Ciències Naturals de la Drexel University, i el Delaware Valley Ornithological Club. Té també el suport de les associacions de constructors, gestors i propietaris de Filadèlfia, i de l'Oficina de Sostenibilitat de l'Administració local. A partir de la campanya que començarà a mitjan agost, la iniciativa Lights Out Philly mirarà d'identificar noves zones problemàtiques i avaluar els resultats del programa.

Filadèlfia se suma amb aquesta iniciativa a la trentena llarga de ciutats nord-americanes que ja han implantat actuacions similars, com ara Washington, Nova York, Boston o Atlanta –segons diu l'Audubon Society, que al seu torn implantà la primera pràctica d'aquest tipus a Chicago, l'any 1999.

Secundàriament, la iniciativa Lights Out Philly contribuirà a l'estalvi energètic i a la reducció de les emissions carbòniques de la ciutat de Filadèlfia, que vol esdevenir carbònicament neutra en l'horitzó 2050.

Podeu saber més sobre edificis i vidres amigables envers les aus consultant el Butlletí núm. 34.

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Lights Out Philly


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/06/21
Presentat el 23/06/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Localització

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0

Compartiu aquest document